Aktualno

‘PODIJELJENA DRUŠTVA’ Sjećanja kao resurs za političku mobilizaciju

IUC iz zraka

Jubilarni 20. poslijediplomski tečaj ‘Podijeljena društva’ (Divided Societies) održava se u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik od 7. do 14. svibnja.

Ove godine održava se s podnaslovom ‘Ratovi sjećanja’ (Memory Wars), a s naglaskom na političku i društvenu ulogu sjećanja na ratove i razorne političke sukobe koji su službeno završili mirovnim ugovorima, poput sukoba u Sjevernoj Irskoj i rata u Bosni i Hercegovini.

Borba oko interpretacije prošlosti postaje sve izraženija u političkim sukobima u sadašnjosti i prijeti ponovnim rasplamsavanjem sukoba. Predavači na tečaju fokusiraju se na nove tehnologije koje omogućuju ponovno širenje rasprava o prošlosti te na komemorativne rituale koji održavaju sukobe i čine ih uvijek aktualnim u političkom i društvenom životu. Na tečaju se raspravlja o sjećanjima kao resursu za političku mobilizaciju i legitimiranje trenutnih odnosa moći unutar društava pogođenih nasilnim sukobima u 1990-im, ali i o pristupima koji pokušavaju razriješiti konflikte koji proizlaze iz sjećanja na sukobe i ratove.

Predavači i studenti na tečaju dolaze iz 16 zemalja: Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Irske, Italije, Izraela, Kanade, Makedonije, Nizozemske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Švedske, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte još

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist