Županija

Počeo projekt ‘Dubrovnik Neretva Pametna Regija’

Počeo projekt 'Dubrovnik Neretva Pametna Regija'

Provedba prvog operativnog koraka u sklopu projekta pod imenom – Dubrovnik Neretva Pametna Regija koji proizlazi iz usvojene strategije razvoja Informacijske i komunikacijske tehnologije DNŽ 2014-2020 dogovorena je na radnom sastanku Župana, njegovih suradnika, predstavnika DUNA-e i predstavnika Hrvatskog telekoma sa partnerima.

Riječ je o pilotu – uspostavi prve regionalne IoE (Internet of Everything) platforme u Hrvatskoj što predstavlja temeljnu pretpostavku za stvaranje i razvoj koncepcije pametne regije, a koja podrazumijeva uspostavu koncepcije pametnih gradova i općina.

Cilj uspostave platforme u prvoj fazi odnosi se na podizanje razine kvalitete internih upravljačkih procesa DNŽ primjenom Informacijske i komunikacijske tehnologije, a u konačnici unapređenje i podizanje razine kvalitete življenja svih građana DNŽ kroz kvalitetu usluga koje svojim građanima pružaju, kako sama Županija tako i sve jedinice lokalne samouprave.

Uspostavom ove platforme, namjera Županije je dugoročno omogućiti svim svojim gradovima i općinama jednake tehnološke preduvjete za razvoj u skladu sa  globalnim trendovima razvoja društva i zajednica. U današnje vrijeme podaci, njihova dostupnost i otvorenost za sve sudionike zajednice, ključ su njenog održivog razvoja. Upravo ova platforma temeljena je na navedenim načelima i bit će otvorena je za sve postojeće informacijske sustave i rješenja, ali i buduća rješenja koja će svojim inovativnostima dodatno unaprijediti zajednicu.

Ovim iskorakom Dubrovačko-neretvanska županija u širem regionalnom smislu postaje lider u primjeni koncepcije uspostave pametnih regija, a time i svojih gradova i općina, po uzoru na neke od najnaprednijih regija u tom kontekstu poput Katalonije.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist