Aktualno

Počeli radovi na zamjeni podmorskih kabela Brač-Hvar-Korčula

hops podmorski kabeli

Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) započeo je s radovima na zamjeni 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač i Hvar i Hvar i Korčulu. Polaganje i spajanje novih podmorskih kabela te uklanjanje starih kabela na navedenim dionicama trajat že do sredine lipnja 2024. godine. U prvoj polovini 2024. godine predviđena je zamjena podmorskih kabela 110 kV i pripadajućih kopnenih dionica te revitalizacija kabelskih kućica. Postojeći kabeli s uljnom izolacijom mijenjaju se kabelima ekološki prihvatljivije tehnologije. Prijenosna moć novih podmorskih kabela će biti oko136 MVA, što je, napominju iz HOPS-a, značajno povećanje u odnosu na postojeće kabele s prijenosnom moći od oko 70 MVA.
-Starost postojećih kabela je na razini od 40 godina te se predmetnim projektom dugoročno osigurava sigurnost opskrbe otoka Hvara, Brača i Korčule, omogućava integracija obnovljivih izvora energije, odnosno potiče razvoj otoka i gospodarske aktivnosti na predmetnom području – ističe se u priopćenju. Krajem veljače 2024. godine počinje i projekt povezivanja sjevernojadranskih otoka Cresa i Lošinja. Implementacijom nove tehnologija kabela smanjit će se ekološka ugroza Jadrana i primijeniti standardi prihvatljivi za okoliš.
-S obzirom na potrebnu zahtjevnost radova koji se očekuju u predstojećem razdoblju te na smanjenu sigurnost opskrbe električnom energijom koja će se pojaviti uslijed otvaranja KB/DV 110 kV kabelske petlje od Stona do Nerežišća uslijed radova na kabelima 110 kV koji povezuju otoke Brač, Hvar i Korčulu pokrenute su preventivne aktivnosti povećanja pripravnosti i preventivnog održavanja intenzivno od rujna 2023. godine. O navedenoj temi provedeni su interne analize Mrežnog centra Split (HOPS) te usklađene aktivnosti s HEP-ODS-om (DP Elektrojug, DP Elektrodalmacija) kako bi se od strane lokalne distribucijske mreže osiguralo napajanje i konzum predmetnih otoka. Putem dostupnih kanala komunikacije, ali i službenih stranica HOPS-a (www.hops.hr) obavještavat ćemo korisnike mreže o pojedinim fazama radova na rekonstrukciji otočke mreže budući isti mogu izazvati neplanirana isključenja i potencijalne redukcije konzuma – ističu iz HOPS-a.

Pročitajte još

Mladi nautičari u dubrovačkoj ACI marini dobili uvid u poslovne procese regionalnog nautičkog lidera

Dulist

Udruga Hrvatski domobran obilježila 79. godišnjicu Križnog puta i Bleiburga

Dulist

I TEREZA SE OPROSTILA Vječni moj Luko, nađi mir ‘tamo gore’ sa svojom neprežaljenom Anamarijom

Dulist