Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad ponovno raspolaže tvrđavom Imperijal

Nakon odluke Gradskog vijeća o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Imperijal na Srđu, Rješenjem od 2. veljače Općinskog suda u Dubrovniku koncesija je izbrisana i iz zemljišnih knjiga te Grad sada punopravno može raspolagati svojom imovinom. Namjera je projekt obnove tvrđave Imperijal prijaviti na neki od budućih EU natječaja, u skladu s politikom ove gradske uprave o maksimalnom korištenju europskih fondova. —‘Cilj nam je prvo napraviti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju tvrđave Imperijal. Tvrđavom bi gospodarila javna ustanova Muzej Domovinskog rata. Uz sami muzej u prostoru bi bio i popratni ugostiteljski objekt, ali kao dio cjeline kojom bi gospodarila javna ustanova, koja se već pokazala uspješnom i u ovim okolnostima u kojima je djelovala. Muzej je godišnje privlačio veliki broj posjetitelja, a kada se cijeli prostor obnovi i adaptira sigurni smo kako će to sve skupa biti puno bolje od ovoga kako je bilo do sada. Moći ćemo našu noviju povijest prezentirati na način primjeren gradu, ali i stradanjima koja su se događala u Dubrovniku’ – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

blank

‘Dajmo Planu upravljanja šansu da zaživi!’

U okviru pokrenute javne rasprave, u ponedjeljak je održano javno izlaganje ključnog dokumenta i alata za upravljanje povijesnom jezgrom – Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika. Nakon dugogodišnje procedure izrade navedenog dokumenta, javna rasprava predstavlja sami kraj procedure prije rasprave i donošenja ovog strateškog dokumenta na Gradskom vijeću. — Posljednja dva tjedna možemo vidjeti reakcije brojnih političkih opcija koji na ovaj ili onaj način žele da se Plan upravljanja ne usvoji. Nekima je u interesu da se ovakav strateški dokument ne usvoji u mandatu ove gradske uprave jer bi za njih usvajanje Plana značilo direktno priznavanje rada ove gradske uprave. Drugima je cilj neusvajanje iz razloga što Plan ograničava brojne marifetluke, a nadajući se kako će doći na vlast svjesni su da bi im vezao i ruke i noge te kako ne bi mogli namiriti svoje osobne interese. Plan upravljanja izrađen je s ciljem očuvanja najvrjednijeg što imamo – našeg Grada, zaštićene spomeničke cjeline izvanredne univerzalne vrijednosti. Dajmo Planu šansu da zaživi, onda ga kroz nadolazeće godine prilagođavajmo vremenu i potrebama samo s jednim ciljem – očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije.’ – poručio je povodom predstavljanja nacrta Plana upravljanja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Građani, uključite se
‘Vjerujem kako će i sama javna rasprava, osim političkih dionika pobuditi interes onih koji su najvažniji, a to su građani ovog Grada. Pozivam ih da se uključe sa svojim mišljenjima, prijedlozima i primjedbama, a sve kako bi konačni dokument Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika bio bolji i kvalitetniji’ – gradonačelnik Mato Franković.

Grad i CLIA o oporavku kruzing turizma

Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su video sastanak s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije – glavnim direktorom za tržište Europe i UK-a Ukkom Metsolom te direktoricom za područje Mediterana Mariom Deligianni. Teme sastanka bile su stanje na tržištu kružnih putovanja i pokretanje operacija u sezoni 2021., uz osvrt na sve što CLIA i Grad poduzimaju kako bi spremno dočekali oživljavanje aktivnosti na tržištu. Predstavnici CLIA-e iskazali su optimizam da će, uz nastavak distribucije cjepiva te nakon što se uklone međunarodne restrikcije za putovanja, i cruise tržište na području Europe u drugom i trećem kvartalu godine doživjeti oporavak. Velika pažnja posvećuje se sigurnosnim mjerama, a od srpnja prošle godine zabilježeno je 200 tisuća putnika bez incidenata. Direktorica Deligianni istaknula je da je Dubrovnik svakako na mapi CLIA-e u sezoni 2021., naglasivši kako je nužno pridobiti povjerenje državnih institucija u Hrvatskoj uz uspostavljene sigurnosne i zdravstvene standarde jer se društva moraju na vrijeme pripremiti za pokretanje poslovanja.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. veljače 2021.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ O LAPADSKOJ OBALI ‘Pašalić traži dogovor, ali mi nismo trgovci niti ćemo to ikada biti!’

Dulist

Saniran usjek kod Vile Elite, šetnica Nika i Meda Pucića u punoj funkciji

Dulist

SPRAVE ZA ISTEZANJE, FITNESS SET Franković u điru novouređenom hodačkom stazom u Solitudu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija