GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Grad ponovno raspolaže tvrđavom Imperijal

Nakon odluke Gradskog vijeća o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Imperijal na Srđu, Rješenjem od 2. veljače Općinskog suda u Dubrovniku koncesija je izbrisana i iz zemljišnih knjiga te Grad sada punopravno može raspolagati svojom imovinom. Namjera je projekt obnove tvrđave Imperijal prijaviti na neki od budućih EU natječaja, u skladu s politikom ove gradske uprave o maksimalnom korištenju europskih fondova. —‘Cilj nam je prvo napraviti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju tvrđave Imperijal. Tvrđavom bi gospodarila javna ustanova Muzej Domovinskog rata. Uz sami muzej u prostoru bi bio i popratni ugostiteljski objekt, ali kao dio cjeline kojom bi gospodarila javna ustanova, koja se već pokazala uspješnom i u ovim okolnostima u kojima je djelovala. Muzej je godišnje privlačio veliki broj posjetitelja, a kada se cijeli prostor obnovi i adaptira sigurni smo kako će to sve skupa biti puno bolje od ovoga kako je bilo do sada. Moći ćemo našu noviju povijest prezentirati na način primjeren gradu, ali i stradanjima koja su se događala u Dubrovniku’ – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

‘Dajmo Planu upravljanja šansu da zaživi!’

U okviru pokrenute javne rasprave, u ponedjeljak je održano javno izlaganje ključnog dokumenta i alata za upravljanje povijesnom jezgrom – Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika. Nakon dugogodišnje procedure izrade navedenog dokumenta, javna rasprava predstavlja sami kraj procedure prije rasprave i donošenja ovog strateškog dokumenta na Gradskom vijeću. — Posljednja dva tjedna možemo vidjeti reakcije brojnih političkih opcija koji na ovaj ili onaj način žele da se Plan upravljanja ne usvoji. Nekima je u interesu da se ovakav strateški dokument ne usvoji u mandatu ove gradske uprave jer bi za njih usvajanje Plana značilo direktno priznavanje rada ove gradske uprave. Drugima je cilj neusvajanje iz razloga što Plan ograničava brojne marifetluke, a nadajući se kako će doći na vlast svjesni su da bi im vezao i ruke i noge te kako ne bi mogli namiriti svoje osobne interese. Plan upravljanja izrađen je s ciljem očuvanja najvrjednijeg što imamo – našeg Grada, zaštićene spomeničke cjeline izvanredne univerzalne vrijednosti. Dajmo Planu šansu da zaživi, onda ga kroz nadolazeće godine prilagođavajmo vremenu i potrebama samo s jednim ciljem – očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije.’ – poručio je povodom predstavljanja nacrta Plana upravljanja gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Građani, uključite se
‘Vjerujem kako će i sama javna rasprava, osim političkih dionika pobuditi interes onih koji su najvažniji, a to su građani ovog Grada. Pozivam ih da se uključe sa svojim mišljenjima, prijedlozima i primjedbama, a sve kako bi konačni dokument Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika bio bolji i kvalitetniji’ – gradonačelnik Mato Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad i CLIA o oporavku kruzing turizma

Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su video sastanak s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije – glavnim direktorom za tržište Europe i UK-a Ukkom Metsolom te direktoricom za područje Mediterana Mariom Deligianni. Teme sastanka bile su stanje na tržištu kružnih putovanja i pokretanje operacija u sezoni 2021., uz osvrt na sve što CLIA i Grad poduzimaju kako bi spremno dočekali oživljavanje aktivnosti na tržištu. Predstavnici CLIA-e iskazali su optimizam da će, uz nastavak distribucije cjepiva te nakon što se uklone međunarodne restrikcije za putovanja, i cruise tržište na području Europe u drugom i trećem kvartalu godine doživjeti oporavak. Velika pažnja posvećuje se sigurnosnim mjerama, a od srpnja prošle godine zabilježeno je 200 tisuća putnika bez incidenata. Direktorica Deligianni istaknula je da je Dubrovnik svakako na mapi CLIA-e u sezoni 2021., naglasivši kako je nužno pridobiti povjerenje državnih institucija u Hrvatskoj uz uspostavljene sigurnosne i zdravstvene standarde jer se društva moraju na vrijeme pripremiti za pokretanje poslovanja.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. veljače 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist