GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Gradskim tvrtkama četiri teretna bicikla

U sklopu EU projekta City Changer Cargo Bike (CCCB), Grad Dubrovnik nabavio je četiri električna teretna bicikla, i to dva za potrebe Čistoće, jedan za tvrtku Vrtlar te jedan za gradsku upravu. Grad Dubrovnik će provesti neobvezujući pilot projekt pretežno na području povijesne jezgre, a gdje bi upotreba ovakvih bicikala u svrhu dostave mogla olakšati svakodnevni život kako ugostiteljima i trgovcima, tako i dostavnim službama i ostalima. Nadalje, ekološki benefiti su veliki s obzirom na emisiju CO2, smanjenju buke te gužve. Glavni cilj projekta je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u tzv. cargo prometu. Uporaba teretnih bicikala diljem gradova EU pokazala se kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta, a posebno u njihovim pješačkim zonama. CCCB želi putem aktivnosti ovog projekta pokazati korit ovog rješenja, podići svijest u javnom i privatnom sektoru, reducirati zagađenost i zagušenost motoriziranim vozilima te poboljšati sigurnost i upotrebu javnih površina. Gradovi Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen su već uveli ovu praksu na svojim ulicama i ona se pokazala kao vrlo ekonomski isplativa i efektivna. U idućem razdoblju provest će se radionice i edukacije o prednostima ovakve vrste prijevoza za zaposlenike tvrtki koja ih koriste. Zbog situacije s epidemijom uzrokovanom virusom COVID 19, projekt je produljen šest mjeseci i trajat će do veljače 2022. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, a bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,87 kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
I gradonačelnik Franković primio cjepivo protiv koronavirusa

U sklopu kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ‘Misli na druge – cijepi se’, u ponedjeljak je u Općoj bolnici Dubrovnik cjepivo protiv virusa COVID 19 primio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Tom prigodom uputio je poruku svim sugrađanima o važnosti cijepljenja i solidarnosti s drugim članovima zajednice. ‘Važno je da mi kao političari koji obnašamo društveno odgovorne funkcije pokažemo svojim primjerom da je cjepivo sigurno. Europska unija je osigurala dovoljnu količinu za sve tako da vjerujem da će odaziv biti dobar i da ćemo tako u konačnici pobijediti ovaj virus’, poručio je. Na temu putovanja i najava tzv. ‘zelenih putovnica’ rekao je kako je prerano govoriti o tome no istaknuo je kako će reaktivacija turističke sezone koju očekuje do lipnja zasigurno ovisiti o procijepljenosti stanovništva.

Kvalitetno planirati prostor u kojem živimo, zajednički nam je cilj!

Nastavno na istup dijela mještana Suđurđa, a na temu Prijedloga Urbanističkog plana uređenja naselja Suđurađ, Grad Dubrovnik izjavljuje sljedeće: Urbanistički plan uređenja naselja Suđurađ izrađuje se sukladno Zakonu o prostornom uređenju i Prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika. Vezano uz iznesene navode o proširenju građevinskog područja, isti nisu točni. Naime, građevinsko područje naselja Suđurađ planirano je u navedenom obuhvatu još od 2005. godine te se sukladno Zakonu ne može proširiti urbanističkim planom uređenja nego se obuhvat istog planira isključivo u skladu s Prostornim planom uređenja Grada Dubrovnika. Također, u odnosu na PPU, odredbe za provedbu su planirane strože. Što se tiče luke nautičkog turizma u sklopu koje je i benzinska pumpa, javnosti su date na razmatranje dvije varijante, a sve kako bi upravo stanovnici odlučili koju varijantu žele, jer javna rasprava o prijedlogu plana upravo i služi tome kako bi se prijedlozi raspravili te kako bi se u konačnici došlo do što kvalitetnijeg planskog rješenja u datim zakonskim i prostorno-planskim okvirima. Trenutno su u obradi sve primjedbe koje su zaprimljene tijekom javne rasprave, a Izvješće o javnoj raspravi se izrađuje te će isto biti javno objavljeno. Grad će u potpunosti poštovati stav mjesnog odbora jer kvalitetno planiranje prostora u kojem živimo zajednički nam je cilj.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 13. siječnja 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist