GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

naslovna tjedni pregled

UREĐENJE PRISTUPA POVIJESNOJ JEZGRI Završena sanacija pločnika na Pilama
Cjelovita sanacija kamenog nogostupa zapadnog pristupa povi­jesnoj jezgri Grada privedena je kraju, čime je ‘recepcija grada’ dobila ljepši i reprezentativniji izgled. Projekt obnove započeo je u ožujku, a radovi su bili podijeljeni u faze kako bi se pje­šacima omogućio neometan prolaz. Na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skreta­nja za Gradac obnovljeno je ukupno oko 1.100 kvadratnih metara pločnika. Radove je provodio Upravni odjel za promet, slijedeći smjernice Konzerva­torskog odjela u Dubrovniku. Sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno oko 300 kvadratnih metara pločnika. U nared­nom periodu sanirat će se još manji dio nogostupa s druge strane ulice i popra­viti pločnik na parkingu za motocikle na Pilama.
Radovi saniranja pločnika na Pilama započeti su zbog naj­veće frenkvencije prolaznika, a u prvoj fazi obnovljen je i cijeli plato Brsalje.
c Pile sanacija5
UPRAVLJANJE KOMUNALNOM INFRASTRUKTUROM Predstavljen online preglednik Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik uspostavio je GISpregled evidencije komunalne infra­strukture koju prema Zakonu o komu­nalnom gospodarstvu ima u svojoj nad­ležnosti. Novi preglednik ujedno je i novi alat za građane koji omogućuje pregleda­vanje, pretraživanje, odabiranje i iščita­vanje informacija pojedinih podataka i specifičnosti vezanih za određenu vrstu infrastrukture. ‘Informatizacijom grad­ske uprave omogućeno je da Grad sve svoje procese otvori prema građanima. U prvom smo koraku kroz GISaplika­ciju napravili vidljivima sve građevinske dozvole, u ovom drugom koraku učinili smo vidljivom čitavu komunalnu infra­strukturu Grada što će ujedno omogu­ćiti i lakši rad svim našim zaposlenicima, a treći je i konačni korak, a to je projekt ‘Otvorenog Grada’ koji će objediniti sve dosadašnje usluge, ali i omogućiti vid­ljivost svih plaćenih računa u Gradu Dubrovniku’ istaknuo je gradonačelnik Mato Franković prilikom predstavljanja novog online preglednika.
Uspostavljanjem online pre­glednika Gradska uprava omo­gućila je uvid u cjelokupnu dokumentaciju realiziranih projekata i procesa.
c gis preglednik 1
MJERE GRADA DUBROVNIKA ZA OBRAZOVANJE Sufinancirani udžbenici za dubrovačke srednjoškolce
Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2020. godini iskoristila su 853 dubrovačka učenika. Naime, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo ove godine zaprimio je rekordan broj zahtjeva od kada se ova mjera primjenjuje. U 2019. godini podneseno je 750 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika, dok ih je u 2018. godini podneseno 595. Udžbe­nici se sukladno Pravilniku o sufinanciranju nabave udž­benika učenicima srednjih škola sufinanciraju u iznosu od 1.000 kuna.
Gradska Uprava Grada Dubrovnika na ovaj način potpomaže roditeljima srednjoškolaca sa svog pod­ručja, za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 800 tisuća kuna.
c udzbenici
Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 11. studenog 2020.

Pročitajte još

Diplo ponovno stiže u Dubrovnik

Dulist

Gradonačelnik tradicijskim obrtnicima: Vi činite ovaj grad

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je u srijedu i četvrtak bez struje?

Maris Guca