Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

blank

Gradonačelnik Franković: Glas naroda se čuo!

Zbor građana Rijeke dubrovačke na temu izgradnje brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Čilipi održan je prošlog tjedna u sportskoj dvorani Osnovne škole Mokošica. Na zboru su sudjelovali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić sa suradnicima, voditelj izrade Studije izvedivosti iz Instituta IGH Pavao Kristek i voditelj izrade Studije utjecaja na okoliš iz tvrtke Dvokut Ecro Mario Pokrivač. Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je Grad Dubrovnik organizirao zbor građana kako bi se kroz otvoreni dijalog sa stanovnicima Rijeke dubrovačke čuo glas naroda te razjasnile sve nedoumice i otvorena pitanja. ‘Vezano za stav Grada, mi podržavamo ono što narod želi. Svi smo svjesni činjenice opterećenja prometa i potrebno naći najbolje rješenje, ali ono koje će poboljšati i unaprijediti život svih građana i oplemeniti područje na kojem se realizira. Nitko nikome ništa ne nameće i upravo smo zato danas ovdje. Stanovnici Rijeke dubrovačke su iznijeli svoj stav, bitno je da su ga čuli predstavnici Hrvatskih cesta i ekipa koja je napravila studiju utjecaja na okoliš. Glas naroda se čuo!’, naglasio je gradonačelnik Franković. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da je ovo prvi put da su Hrvatske ceste na ovakvom događaju kao što je zbor građana. No, zbog same važnosti projekta koji je vrijedan više od 400 milijuna eura istaknuo je kako žele čuti građane i ne žele izazivati nezadovoljstvo i nametati rješenja jer se radi o javnim novcima. Voditelj izrade studije izvedivosti Pavao Kristek predstavio je projekt, nakon čega je otvorena konstruktivna rasprava s više od 450 okupljenih stanovnika GK Mokošica i GK Komolac, gradskih vijećnika i drugih zainteresiranih. Gradonačelnik Franković zahvalio se svim sudionicima te ih je pozvao da svoje primjedbe i komentare upute u formalnu proceduru, putem objavljene javne rasprave rasprave Studije utjecaja na okoliš ceste Dubrovnik – Zračna luka (Čilipi) koja traje do 14. rujna 2023.

blank

Nova škola u povijesnoj jezgri primila prve učenike

U dubrovačke osnovne škole danas je krenulo 460 učenika prvih razreda, šezdeset više nego prošle godine. Tim povodom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegovi suradnici, Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovali su u programima koje su škole organizirale kako bi pozdravili svoje prvašiće i poželjeli im sretan i uspješan početak formalnog obrazovanja. Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je polaznike prvih razreda i njihove roditelje u OŠ Mokošica. Pritom je roditeljima poručio kako će rekonstrukcijom i dogradnjom OŠ Mokošica ući u sustav nastave u jednoj smjeni te je najavio skori početak radova na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić, zahvata koji uvelike rješava dugogodišnji prometni problem jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole. Gradonačelnik je potom pozdravio prvu generacije polaznika OŠ Marina Getaldića i njihove roditelje u novom objektu u Ulici Ilije Sarake. Iskazao je čast što ima priliku sudjelovati u ovom povijesnom trenutku otvaranja nove škole u staroj gradskoj jezgri i uputio zahvalu donatorima Zakladi Caboga Stiftung te gosparu Ivu Felneru. Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar) iznosi 2.5 milijuna eura.

U sklopu radova na obnovi, adaptaciji i uređenju novog objekta Osnovne škole Marina Getadlića u povijesnoj jezgri, provedeno je uređenje i opremanje zgrade Centar. Dubrovačke školarce dočekalo je obnovljeno unutarnje i vanjsko sportsko igralište.

blank

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 6. rujna 2023.

Pročitajte još

ZAMJENA LED MARKERA Promet na dijelu Hebrangove regulirat će semafori

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DA SE NE ZABORAVI! Obilježavanje 32. obljetnice početka napada na Grad

Dulist