GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Za otoke u 2022. Grad izdvojio 250 tisuća eura

Grad Dubrovnik je u protekloj 2022. godini u različite projekte i programe na otocima na svom administrativnom području uložio oko 1,9 milijuna kuna, odnosno oko 250 tisuća eura. Najveći dio ovog iznosa, 480 tisuća kuna, izdvojen je za poboljšanje prometne dostupnosti otoka Koločepa. Grad Dubrovnik već duži niz godina subvencijama pomaže nesmetano odvijanje cjelogodišnje neprofitabilne lokalne brodske linije na relaciji Dubrovnik – otok Koločep i to dva puta dnevno, kako bi se stanovnicima otoka, posebice učenicima, studentima, onima koji u gradu rade te umirovljenicima učinio lakše dostupnim Dubrovnik kao županijsko i administrativno središte. Iznos od 368 tisuća kuna, uložen je u unapređenje zdravstvene zaštite na Elafitskim otocima. Tako je za rad ambulante na otoku Koločepu, za sufinanciranje plaće liječnika, isplaćeno 138 tisuća kuna, dok je za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima osiguran iznos od 230 tisuća kuna. Bitno je poboljšana i javna rasvjeta na Elafitima, gdje je ugradnjom 31 solarne ulične svjetiljke proširena mreža javne rasvjete na otoku Lopudu. Projekt je vrijedan 357 tisuća kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na Koločepu je postavljeno 17 novih stupnih mjesta javne rasvjete, vrijednost 204 tisuće kuna te na Šipanu 7 novih stupnih mjesta sa solarnim svjetiljkama u LED tehnologiji, vrijednosti 53 tisuće kuna. Za mjesta Suđurađ i Šipanska Luka, Grad Dubrovnik je osigurao građevinski materijal za uređenje lokalnih puteva, u vrijednosti 95 tisuća kuna. Ujedno je sa 44 tisuće kuna financirana projektna dokumentacija za uređenje šumsko-edukacijske staze u Suđurđu. Na otocima Koločepu i Šipanu organizirana je i akcija ‘’Zelena čistka’’ za uklanjanje otpada odbačenog u prirodu. Potrebno je istaknuti i važne infrastrukturne radove na izgradnji kanalizacijskog sustava, u izvedbi Vodovoda Dubrovnik, vrijedne 12 milijuna kuna, koji se nastavljaju i kroz ovu godinu. Vodovod je, ujedno, krajem prošle godine potpisao i ugovor o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na Šipanu, vrijednosti 13,9 milijuna kuna, na kojem bi radovi trebali uslijediti nakon što se provede javna nabava.

Završen je i veliki infrastrukturni projekt rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu, vrijedan oko 30 milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik obišao novu školu s biskupom Glasnovićem i predsjednikom Zaklade Caboga Stiftung Ivom Felnerom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji biskupa dubrovačkog mons. Roka Glasnovića i predsjednika Zaklade Caboga Stiftung Iva Felnera sa suradnicima obišao je novu zgradu Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake. Radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta izvedeni su zahvaljujući vrijednoj donaciji Zaklade Caboga Stiftung, a nekadašnju palaču omeđenu ulicama Ilije Sarake i Pobijana za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu je na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Predstavnici donatora izrazili su zadovoljstvo realizacijom projekta koji je osmišljen i temelji se na ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina s konceptom ‘povratka stalnog života’ u Grad, a zahtjevni radovi adaptacije palače u školu usklađeni su i s Planom upravljanja jer je upravo revitalizacija povijesne jezgre jedna od važnih odrednica Plana. Nakon opremanja novog objekta i, u manjoj mjeri, školske zgrade Centar, a što se očekuje u lipnju ove godine, nova škola u povijesnoj jezgri otvorit će vrata za prve male korisnike s početkom nove školske godine. Opremanje potrebnom nastavnom i ostalom školskom opremom također je financirano sredstvima Zaklade.

U novom objektu OŠ Marina Getaldića izvodit će razredna nastava od 1. do 3. razreda, čime će se u i ovoj školi steći uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 3. svibnja 2023.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist