GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled dulist
aglomeracija 9 web
Radovi u sklopu Aglomeracije na više gradskih lokacija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednikom Uprave Vodovoda Dubrovnik d.o.o. Lukšom Matušićem i članom uprave Vickom Begovićem obišao je radove na projektu Aglomeracija, najvećem infrastrukturnom zahvatu u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav u povijesti Dubrovnika. Radovi koji obuhvaćaju izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i sanaciju dijela postojeće mreže, trenutno se izvode na tri lokacije: u povijesnoj jezgri, u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa i u Ulici kardinala Stepinca. U povijesnoj jezgri u tijeku je rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i sanacija sustava odvodnje koja obuhvaća čišćenje i sanaciju istočnog i zapadnog kraka glavnog kanala ispod Straduna te zapadni kraj glavnog kanala u Ulici Prijeko i glavnog kanala u Ulici Celestina Medovića (spoj Prijeko – Stradun) u ukupnoj dužini od 470 metara te 25 priključnih kanala, kao i sanaciju 80 metara kanala van zidina te 200 metara vodovodnog cjevovoda u Ulici Prijeko.
—Kao što znate, prije par godina smo započeli prve radove, najprije istragu područja ispod Straduna, a potom čišćenje dijela od Luže do Orlandovog stupa. Tu smo vidjeli zapravo koliko je to područje bogato arhitekturom i rekli smo da su to istražni radovi koji će generirati u konačnici cjelokupnom sanacijom kanala fekalne i oborinske odvodnje koji se nalazi ispod u okviru povijesne jezgre i koji je pretrpan – podsjetio je gradonačelnik Franković naglasivši kako je riječ o simbolično najvažnijoj lokaciji po pitanju sanacije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže grada Dubrovnika. Gradonačelnik Franković sa suradnicima je obišao i radove u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa gdje je u tijeku sanacija ovog tunela koji vodi prema pročistaču. Izvođač radova je Mani-co, a vrijednost je 2.588.384,61 eura (19.502.183,85 kn). Radovi će obuhvatiti zacjevljenje kanala u hidrotehničkom tunelu ispod Srđa, kojim se dovodi pitka voda za uži dio gradskog područja i sanaciju vodospreme. Rok za završetak radova je veljača 2024.
—Kroz ovaj tunel sva čista voda dolazi u naš grad i zato je bitno da on u konačnici bude zacjevljen kako bi osigurali i dodatni aspekt same sigurnosti čiste, pitke vode. Ovdje svjedočimo povijesnom ulaganju u vodoopskrbni kanalizacijski sustav našeg grada. Kruna cijelog ovog projekta će biti izgradnja uređaja za pročišćavanje fekalnih voda u brdu Petki za koji je nabava u tijeku – kazao je gradonačelnik Franković.
Projekt Aglomeracija, vrijedan je više od 880 milijuna kuna, odnosno više od 117 milijuna eura.

Privatni vrtici potpisivanje7

Grad Dubrovnik povećao subvencije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovore o dodjeli mjesečnih subvencija privatnim dječjim vrtićima za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023., odnosno do kraja pedagoške godine, s predstavnicima uprava tri dječja vrtića koja djeluju na području Dubrovnika: Calimero, Bubamara i Petar Pan. Odlukom Gradskog vijeća, subvencije su u 2023. godini povećane za dodatnih 26,56 eura po svakom djetetu. Navedena tri vrtića u ovoj pedagoškoj godini pohađa 124 djece, a za subvencije Grad Dubrovnik na godišnjoj razini izdvaja 241.104,00 eura. —Jako nam je značajna suradnja s privatnim vrtićima s obzirom na konstantan pritisak na naše predškolske ustanove. Odlučili smo stoga, a i s obzirom na povećanje troškova poslovanja, pozitivno odgovoriti na zahtjeve vrtića i povećati iznos subvencije. U odnosu na prijašnje godine ovo je povećanje od 15, odnosno 16 posto u drugoj kategoriji – kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković, dok su prisutne predstavnice vrtića, Ivana Ucović iz ‘Petra Pana’ i Dubravka Mojaš iz ‘Bubamare’. također istaknule koliko im znači ova potpora Grada. Mjesečna subvencija za dijete u jaslicama iznosi 172,54 eura, a za dijete u vrtiću 159,27 eura pod uvjetom da roditelji skrbnici imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika te da privatni dječji vrtić za uslugu ne naplaćuje roditeljima iznos viši od 132,72 eura (1.000,00 kuna) mjesečno. Po prethodnoj odluci ova je subvenciju iznosila 1.000 kuna za vrtić i 1.100 kuna za jaslice.
Gradska uprava u prethodnom je razdoblju uložila više od 200 milijuna kuna u objekte predškolskog i školskog obrazovanja te je otvoreno 16 novih vrtićkih grupa.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. veljače 2023.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

LJETNE ZABAVE Glazba se vraća na ulice Grada

Dulist