GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PRVI EFEKTI ZIMSKOG FESTIVALA
U odnosu na 2019. Dubrovnik zabilježio 48 posto više noćenja

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Deveti Dubrovački zimski festival otvoren je u subotu paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete, posjetom Djeda Mraza iz Laponije i nastupom grupe Dalmatino, a prepun Stradun pokazao je da su Dubrovčani i njihovi gosti s odobravanjem prihvatili ovogodišnji adventski program, koji gradska uprava u suradnji s partnerima organizira nakon dvogodišnje pauze uzrokovane korona krizom.
I izvješće ostvarenog turističkog prometa kroz sustav eVisitor potvrdilo je prepoznatljivost ponude Dubrovnika u razdoblju Adventa na tradicionalno naklonjenim turističkim tržištima.
Tako su na dan 26. studenog 2022. u našem gradu zabilježena 1.042 dolaska, što je s indeksom 96 u razini rezultata zabilježenih na isti dan 2019. godine.
Podaci o realiziranim noćenjima još su indikativniji, pa je na isti dan bilo 2.685 noćenja koja su ostvarili strani i domaći posjetitelji, čime je u odnosu na 2019. godinu zabilježeno povećanje od 48 posto u noćenjima (indeks 148). Strani posjetitelji su uvjerljivo u prednosti pa su ukupno 2.097 noćenja ostvarili stranci s najzatupljenijim tržištem Bosne i Hercegovine, a slijede ga gosti iz Albanije i Njemačke.
Budući da je Zimski festival tek započeo i uzimajući u obzir raznolik i bogat program, od koncerata na Stradunu pa do sadržaja na drugim lokacijama, očekivanja od turističkih rezultata tijekom prosinca opravdano su visoka.

14. SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA
Gradonačelnik Franković sudjelovao u panel raspravi Upravljanje imovinom

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

U sklopu 14. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI, gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u panel raspravi na temu Upravljanje imovinom. Uz gradonačelnika kao panelisti na navedenu temu sudjelovali su ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor prodaje HPB-a Dominik Živanović. Gradonačelnik Franković u svom izlaganju posebno se osvrnuo na članak 77. Zakona o naknadi prema kojem Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovini koja je predmet naknade. Naime, Grad Dubrovnik je uputio konkretan prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona, a koji se odnosi na dopunu čl. 77 na način da se uvodi iznimka od stjecanja prava vlasništva od strane RH u slučaju kada se radi o imovini koja jedinici lokalne samouprave služi u svrhu obavljanja poslova od lokalnog značaja, a kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana.
– Jedinice lokalne samouprave su dio javne uprave koja je najbliža građanima i koje najneposrednije provode volju rješava probleme s kojima se građani susreću. Upravo zbog toga je i upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave izuzetno važno jer su ta imovina i koristi od nje poluge da se svi problemi adekvatno i u pravoj mjeri riješe – kazao je gradonačelnik te je kao primjer proaktivnog i efikasnog djelovanja Grada Dubrovnika prema imovini istaknuo kupnju Vile Čingrije koju je Grad 2018. kupio od RH za 17.510.000 kuna, a koja u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom te zahvaljujući europskim sredstvima postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera. Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika, koji se održava od 23. do 25. studenoga u Zadru, i ove godine okuplja dionike čija je suradnja presudna za razvoj i napredak lokalnih zajednica – gradonačelnike, poduzetnike te predstavnike Vlade, a glavne teme susreta su upravljanje imovinom, participativno budžetiranje jedinica lokalne samouprave, digitalna i transparentna iskustva gradova, e-mobilnost u javnom gradskom prometu, energetski izazovi i klimatske promjene te gospodarenje otpadom.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist