Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Predstavljeno osam novih autobusa financiranih EU sredstvima

Osam gradskih niskopodnih autobusa marke MAN, financiranih putem fondova Europske unije, predstavljeno je prošlog tjedna u sjedištu društva Libertas Dubrovnik d.o.o. u Komolcu. Šest solo autobusa dužine 12 metara i dva zglobna autobusa dužine 18 metara prilagođeni su potrebama suvremenog javnog gradskog prijevoza, opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju najsuvremenijim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi 17,774,900.00 kuna. Podsjetimo, riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ i uz sufinanciranje od 85 posto. Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska, Zvonko Gabud i direktor Libertasa Franko Mekišić, a u predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. ‘Podsjetio bih da smo u kolovozu nabavili sedam autobusa, također iz Europskih fondova, a očekuje nas nabavka još tri midi prigradska vozila’, kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako je u posljednjih pet godina vozni park Libertasa osnažen s čak 29 novih autobusa financiranih EU sredstvima. ‘Vjerujemo kako će se ubrzo raspisati natječaj po pitanju električnih autobusa, za koji smo spremni. Već ranije smo, kao što i sami znate napravili više probnih vožnji s različitim tipovima autobusa, izradili smo cijelu studiju i analizu koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila, ovdje na području Grada Dubrovnika isplatiti’, naglasio je gradonačelnik. ‘Najveći benefit nabavke ovih vozila je u tome što se smanjuje ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama. Ona će sada iznositi svega 6 godina, dok je ukupna starost aktivnih autobusa u gradskom i prigradskom prijevozu 7 godina’, naglasio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

Uz modernizaciju poslovanja i kontinuiranu nabavku novih vozila, Libertas Dubrovnik ostaje jedan od najpovoljnijih javnih prijevoznika u Hrvatskoj.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik obišao završne radove nove škole u povijesnoj jezgri

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište Osnovne škole Marina Getaldića na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake gdje se sastao s predstavnicima izvođača radova i nadzora. Na novom objektu navedene škole, smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, izvode se završni radovi radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za potrebe izvođenja razredne nastave (od 1. do 3. razreda). Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo napretkom investicije koja je ušla u završnu fazu te je naglasio kako je iznimno ponosan što se konačno vraća i radi škola u povijesnoj jezgri, a čime se u isto vrijeme osigurava i jednosmjenska nastava. ‘Nastavljamo istim trendom kao što smo to radili s prethodnim projektom kada smo izgradili osnovnu školu Montovjerna i onda su u jednosmjensku nastavu ušle i OŠ Montovjerna i OŠ Lapad. Sada dolazimo do toga da će i OŠ Marina Getaldića biti u jednosmjenskoj nastavi. Ostaje nam još samo OŠ Mokošica koja još uvijek nema osigurane uvjete za jednosmjensku nastavu. Za nju imamo izrađenu projektnu dokumentaciju i glavni projekt koji je na suglasnosti resornog ministarstva. Ministarstvo će vrlo skoro donijeti pravilnik po kojem će biti definirani svi uvjeti vezani za nove projekte koji će se financirati kroz Program oporavka i otpornosti’ – istaknuo je gradonačelnik. Unatoč manjim odstupanjima zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima te zbog promjena na tržištu materijala, radovi se izvode u skladu s dinamičkim planom te se očekuje kako će cijeli prostor biti u potpunosti završen do kraja prosinca.

Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekataAktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 5. listopada 2022.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist