GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Kreće proizvodnja elemenata obalnog zida

Na gradilištu Lapadske obale u petak, 24. lipnja u cijelosti je završen posao pobijana pilota i to betoniranjem posljednjeg, 131. pilota. Uz izgradnju i postavljanje obalnog zida, upravo je pobijanje pilota od betona i armaturnog čelika najzahtjevniji dio investicije u cijelosti financirane europskim i nacionalnim sredstvima. Početkom prošlog tjedna započela je i nova faza radova – proizvodnja segmenata obalnog zida na privremenom gradilišnog pogonu ispred Kazbeka. U međuvremenu, uvažavajući kretanja na tržištu čelika, očekuje se isporuka armature potrebne za proizvodnju navedenih elemenata obalnog zida. Početak ugradnje tako proizvedenih armirnobetonskih segmenata zida, ukoliko ne bude nepredviđenih zastoja u isporuci materijala, planiran je u drugoj polovici srpnja. Unatoč manjim zastojima uzrokovanih nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova.

Kapitalna investicija rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada vrijedan 70 milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Završen postupak izvlaštenja za cestu Tamarić u Mokošici

Provođenjem postupka izvlaštenja ispunjeni su svi preduvjeti za raspisivanje javne nabave za izvođenje radova na izgradnji spojne ceste Tamarić koja će spajati Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-MokošicaKomolac-Sustjepan. U predmetnom postupku Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije donio je rješenja prema kojima su pravomoćno izvlaštene sve nekretnine koje ulaze u trasu nove ceste Tamarić te je Grad Dubrovnik, kao korisnik izvlaštenja, na ime naknade vlasnicima izvlaštenih nekretnina isplatio ukupno 9.091,752,47 kuna, dok je za naknade za usluge vještačenja isplaćeno ukupno 203.527,93 kuna. Za projekt Tamarić dosad su isplaćena ukupna sredstva u iznosu od 9.295.280,40 kuna. Podsjetimo, nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti LozicaMokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika, a predviđena je i izgradnja prijelaza preko potoka Tamarić na spojnoj cesti. Izgradnjom spojne ceste povećat će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. S obzirom da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi 25 milijuna kuna Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije.

Izgradnjom ceste riješit će se dugogodišnji problem roditelja čija djeca pohađaju OŠ Mokošica jer će se osigurati uredno prometovanje do škole.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradu Dubrovniku petica za transparentnost proračuna

Grad Dubrovnik ponovno je dobitnik je najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije čime se svrstava među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj. ‘Petica’ za transparentnost Gradu Dubrovniku dodijeljena je šestu godinu zaredom. U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Grad Dubrovnik dodatno je unaprijedio transparentnost i otvorenost rada lokalne javne uprave implementacijom sustava Otvoreni grad. Građanima se tako na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada Dubrovnika kroz prikaz plaćenih računa, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka. Omogućuje im se i u sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka kroz dio sustava ‘Vox Populi – Građani upravljaju Gradom’

Ovim priznanjem Grad Dubrovnik napravio je veliki iskorak u pogledu transparentnog poslovanja koji omogućava građanima pristup i informiranje o financijskim procesima.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 6. srpnja 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist