GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Vodovod Dubrovnik raspisao natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda

Prošle srijede objavljen je natječaj za izgradnju najvažnijeg pojedinačnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, pročistača otpadnih voda, odnosno UPOVa Lapad i postrojenja za sušenje mulja na Osojniku – istaknuto je na konferenciji za medije Vodovoda Dubrovnika, na kojoj su predstavljene novosti o stanju ovog najvažnijeg komunalnog projekta u povijesti Dubrovnika. Vodovod je objavio i da su odabrana još dva izvođača za projekt ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik’. Riječ je o dijelovima tendera 2, a koji se odnose na sanaciju 5 kanalizacijskih crpnih stanica i druge opreme na području od Zlatnog potoka do Mokošice te sanaciju gotovo 6 kilometara mreže odvodnje. Tu je i izgradnja nešto više od 2,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda na području Zatona i Vrbice, što uključuje i gradnju dvije nove crpne stanice i jedne vodospreme te sanaciju i rekonstrukciju gotovo 2,5 kilometara postojeće mreže na užem području grada. Za druge dvije grupe u sklopu tendera 2 u tijeku je pregled i ocjena ponuda, kao i za tendere koji se odnose na sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa te sanaciju kanalizacijskog kanala ispod Straduna i u Ulici Prijeko, a u Vodovodu i za njih očekuju ubrzo izabrati izvođače. Za preostale tendere, institucionalno jačanje, a koji se odnosi na izradu GIS sustava te nabavu opreme za održavanje sustava, u tijeku je izrada potrebne dokumentacije. ‘Nikad u povijesti Vodovoda nije odjednom krenula jedna ovakva investicija. Već neko vrijeme svjedočimo realizaciji ovog projekta pa je tako uporabna dozvola za prvi veliki projekt uređaja za pročišćavanje voda ishodovana prije dvije godine gotovo u dan. Od tada nadalje naši građani imaju pitku vodu i ne brinu o zamućenju. A danas je raspisan natječaj za UPOV Petka, drugi uređaj koji je jednako bitan za jedan grad izvrsnosti pogotovo kad je u pitanju pružanje usluga u turizmu’, izjavio je gradonačelnik Mato Franković koji se ovom prilikom zahvalio svima uključenima u provedbu projekta. U sklopu projekta ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’ ukupno je 13 tendera za radove. Dovršeni su tenderi 1 i 13 koji obuhvaćaju projektiranje, izgradnju i probni rad UPPV-a, odnosno pročistača Ombla, te nadzor nad izgradnjom pročistača pitke vode. Tender 4 je u tijeku, a on obuhvaća izgradnju i sanaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje za naselja Mokošica, Štikovica, Zaton i Orašac.

U sklopu konferencije predstavljen je i logo EU projekta, inspiriran Dubrovnikom, morem i pitkom vodom koji čine jedinstvenu cjelinu koja je ovom gradu omogućila život i razvoj.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Električni MAN-ov autobus stigao na testnu vožnju Dubrovnikom

Prezentacija električnog autobusa marke MAN s probnom vožnjom održana je prošlog tjedna u sjedištu Libertasa u Komolcu i na gradskim ulicama. Karakteristike vozila na električni pogon MAN Lion’s City 12E, koje je svojim specifikacijama prilagođeno urbanom javnom prijevozu, u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika te direktora tvrtke Libertas Franka Mekišića, prezentirao je predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud. Niskopodni električni autobus dug je 12 metara i raspolaže kapacitetom 77 putnika. Doseg autobusa u uvjetima vožnje kreće se od 300 do 350 kilometara dnevno s jednim punjenjem baterija. Direktor Libertasa Franko Mekišić ovom prilikom istaknuo je važnost prihvaćanja novih tehnologija u svim sferama poslovanja, posebice u javnom prijevozu. – Određeni niz godina u Libertasu traje proces uvođenja ekološko prihvatljivijih vozila u promet. Tako smo EU sredstvima već nabavili 11 novih s Euro 6 normom, a novih 18 također stižu zahvaljujući EU fondovima. Dodatni iskorak predstavlja elektrifikacija, to će biti jedan obilan pothvat jer osim samih autobusa bit će potrebno osigurati punjenje istih. Elektrifikacija je budućnost. Libertas je toga svjestan i aktivno radimo na tome – istaknuo je Mekišić. Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost korištenja obnovljivih izvora energije ne samo u sustavu javnog prijevoza, nego kao alternativu sve većim kretanjima na tržištu energenata. – Vrlo je važan i simbolični dolazak MAN električnog autobusa u Dubrovnik. Dubrovnik je jedan od gradova koji je predvodnik i po pitanju smart city tehnologija, ali svakako u pitanju uvođenja električnih vozila u sustav javnog prijevoza. Kako bi taj sustav zaživio i kako bi u potpunosti opravdao naša očekivanja, prethodno je bilo potrebno napraviti sve potrebne studije i analize, sve ono što je bitno kao osnovni preduvjet za dolazak ovakvog jednog autobusa – rekao je.

Značajno pomlađivanje flote Libertasa i modernizacija sustava javnog gradskog prijevoza u fokusu je sadašnje gradske uprave.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 1. lipnja 2022.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist