GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Ispunjen posljednji preduvjet za dodjelu zemljišta

Odluka o donošenju Urbanistič­kog plana uređenja stambenog nase­lja za branitelje na Nuncijati usvo­jena je većinom glasova na 11. sjednici Gradskog vijeća. Tim činom stekli su se svi nužni preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta branite­ljima koji su prethodno to pravo ste­kli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izda­nom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske. Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne sugla­snosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kul­turne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine (HIA). Gradonačelnik je rekao i da su branitelji – hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stra­dalih hrvatskih branitelja predugo čekali na nešto što su svojom žrtvom i hrabrošću zaslužili i na što su odavno stekli pravo.

-Današnjim usvajanjem napravili smo jedan veliki korak napri­jed prema ispunjavanju zasluženih prava branitelja – rekao je. Istaknuo je i na činjenicu kako je Grad Dubrovnik u proteklom petogodišnjem razdoblju stambeno zbrinuo 70 obitelji hrvat­skih branitelja. Nakon samog usva­janja UPU-a Nuncijata Grad Dubrov­nik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima te će provesti postupak upisa na katastru i zemljišnoj knjizi. Na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije Grad će pod­nijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste s pratećom infrastruk­turom prema naselju Nuncijata čiji se početak izgradnje očekuje na proljeće iduće godine.

Sam postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Turističkim agencijama prezentirana nadogradnja online sustava kupnje vaučera

Prezentacija elektroničkog sustava reguliranja sta­tusa zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila kategorije M1 kapaciteta (7+1) i (8+1) u zoni posebnog prometnog režima (Pile i Ploče) održana je prošlog tjedna u gradskoj vijećnici. Sustav je prezentirao predstavnik izrađivača, Anton Mužić iz tvrtke RAOd.o.o., uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i pred­stavnika turističkih agencija. Riječ je o nadogradnji internet­ske trgovine za kupnju vaučera za autobuse koju je gradska uprava implementirala 2019. godine u cilju bolje koordina­cije i upravljanja prometom u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, koja je najviše opterećena za vrijeme gužvi. Nastavno na komentare i prijedloge agencija kao korisnika sustava, u sezoni 2022. nadogradnjom sustava uvode se dodatne usluge, istaknuto je na današnjem predstavljanju. Dodani su termini za područje Ploča, istaknuti su gumbi za promjenu termina ukrcaja/iskrcaja i registarske oznaka. Jedna od novosti koja je uvedena na traženje korisnika je kupnja prepaid vaučera, kao i izdavanje besplatnih vaučera kupnjom grupnog Dubrovnik Carda (Dubrovnik Pass koda) koji je moguće dobiti od Grada, a uskoro će biti dostupni i online. Aplikacija sadržava i por­tal za agencije na kojem je korisnicima osim kupnje prepaid vaučera omogućeno upravljati svim vrstama vinjeta, pregled računa, uplatu na transakcijski račun grada i vođenje eviden­cije uplata i raspolaganje sredstvima. Kontrola se provodi sustavom nadzornih kamera na pet lokacija u gradu, s uku­pno 10 kamera koje automatski očitavaju registarske oznake i tip vozila. Sustav je povezan s MUP-om koji omogućuje pro­vjeru vlasnika vozila, korisnika leasinga i broj registriranih sje­dala. Također, sustav evidentira i dnevni izvještaj o uplatama i izvještaj o prekršiteljima. Kupnja vaučera online, prema ras­položivim vremenskim razdobljima, značajno ubrzava proces na terenu u zoni posebnog režima. Time će se smanjiti gužve i ravnomjerno rasporediti opterećenje na gradskim ulazima i postići održivo upravljanje prometom.

Ova usluga uvelike olakšava organizaciju aran­žmana agencijama, jer račun za plaćenu naknadu za zaustavljanje dobiju odmah, dok se proces naplate potraživanja značajno skraćuje.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 11. svibnja 2022.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist