GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Gradonačelnik obišao radove uređenja i adaptacije

U Ulici Ilije Sarake u tijeku su radovi uređenja i obnove Osnovne škole Marina Getaldića, a gradilište je prošlog tjedna obišao gradonačelnik Mato Franković u pratnji suradnika i izvođača radova. Trenutno se provode radovi iskopa pijeska iz postojeće gustijerne koja će se prema projektu koristiti za protupožarni sprinkler sustav, uz arheološki nadzor. Istovremeno, tvrtka Alfaplan građenje d.o.o. kao odabrani izvođač na ovom projektu, provodi radove rušenja i demontaže, a sve sukladno dinamičkom i vremenskom planu. Prilikom obilaska gradilišta OŠ Marina Getaldića gradonačelnik Franković kazao je kako gradska uprava nastavlja s ulaganjima u obrazovanje, stvarajući pritom najbolje uvjete za dubrovačke osnovnoškolce. —Želim izraziti iznimno zadovoljstvo što je započeta investicija obnove škole u staroj gradskoj jezgri. Ovo je U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika izvršena je isplata novčane pomoći starijima od druga škola u kojoj će Grad Dubrovnik uvesti jednosmjensku nastavu s krajnjim ciljem da sve osnovne škole na području Dubrovnika budu u jednosmjenskom sustavu. Time omogućavamo jednake i kvalitetne uvjete obrazovanja za sve osnovnoškolce – istaknuo je gradonačelnik. Gradonačelnik Franković ovom prilikom istaknuo je kako gradska uprava nastavlja ulaganja u kvalitetnu odgojno – obrazovnu infrastrukturu. Najavio je niz investicija koje će se realizirati u nadolazećem četverogodišnjem razdoblju poput ishođenja građevinske dozvole za Osnovnu školu Mokošica, izgradnje osnovne škole u Komolcu, adaptacije i obnove postojećih osnovnih škola i vrtića, a sve sukladno prostorno-planskim mogućnostima i financijskom okviru.

Sve radove na ovom visokovrijednom projektu financira Zaklada Caboga Stiftung, na čelu s dr. Ivom Felnerom.

Grad Dubrovnik isplatio novčanu pomoć

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika izvršena je isplata novčane pomoći starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu ni druga primanja. Isplata je provedena u iznosu od 65.700 kuna za 219 korisnika. Naime, osobe starije od 65 godina koje udovoljavaju uvjetima ostvaruju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Ovu mjeru Socijalnog programa Grada Dubrovnika godišnje prosječno koristi 250 osoba.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dubrovnik prvak u digitalnoj spremnosti

Grad Dubrovnik najbolji je grad u digitalnoj spremnosti, u kategoriji malih gradova, prema Analizi digitalne spremnosti hrvatskih gradova u 2021. koju je treću godinu zaredom provela konzultantska tvrtka Apsolon. U konkurenciji 20 hrvatskih gradova i prema cjelokupnom indeksu digitalne spremnosti, zauzeo je visoko treće mjesto, odmah iza Rijeke i Zagreba. Dubrovnik je odnio apsolutnu pobjedu u tri od pet kategorija –u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga, Dostupnost gradskih podataka i Participacija građana u odlučivanju. U području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja zauzeo je drugo mjesto. Time je prepoznat iskorak koji je Dubrovnik učinio u odnosu na prethodnu godinu kroz središnji gradski portal e-Dubrovnik, za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima. Kao primjer dobre prakse izdvaja se pružanje uvida građanima u sve gradske račune putem mrežnih stranica, kao i veliki set otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka. Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo rezultatima analize, ističući važnost transparentnosti javne uprave i sudjelovanja građana u procesima odlučivanja. Naime, prema objavljenoj analizi tvrtke Apsolon, Dubrovnik je ogledni primjer participativne demokracije u Hrvatskoj budući da se građane potiče na suodlučivanje o predloženim proračunskim rješenjima.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 20. listopada 2021.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist