GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik preuzima ljetnikovac Bunić-Kaboga

Grad Dubrovnik postao je vlasnikom cijelog ljetnikovca Bunić-Kaboga. Naime, Vlada Republike Hrvatske proteklog je tjedna donijela Zaključak o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Hrvatskog restauratorskog zavoda u korist Grada Dubrovnika, bez naknade. Ugovorom o darovanju od 17. svibnja 2018. godine Grad je prethodno preuzeo dvije trećine suvlasničkog prostora i time postao većinski vlasnik, dok je prizemlje objekta nastavio koristiti Hrvatski restauratorski zavod.
Ministrica Nina Obuljen Koržinek prethodno je obrazložila prijedlog zaključka.
– Zgrada je 2007. odlukom Vlade dodijeljena Hrvatskom restauratorskom zavodu, a u cijelosti je obnovljena donacijom Batahovina Foundation u iznosu od tri milijuna eura. Završetkom nove zgrade državnog arhiva u Dubrovniku stekli su se uvjeti da se taj dio restauratorske djelatnosti obavlja u primjerenijem i suvremeno obnovljenom prostoru, a prijenosom prava vlasništva Gradu omogućit će se bolje i svrsishodnije upravljanje ljetnikovcem koji će i dalje biti korišten za različite javne, kulturne i društvene namjene – izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.
S prijenosom vlasništva na Grad Dubrovnik suglasan je i predsjednik zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, pravni slijednik zaklade Batahovina Foundation koja je velikodušnom donacijom dr. Felnera, ujedno posljednjeg potomka vlastelinske obitelji Caboga, obnovila ovo vrijedno zdanje dubrovačke ladanjske arhitekture.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Ministarstvo izdalo suglasnost da se provođenje Plana upravljanja povjeri ZOD-u

Grad Dubrovnik ishodio je prethodnu suglasnost Ministarstva kulture i medija za povjeravanje provođenja Plana upravljanja povijesnom cjelinom Dubrovnika Zavodu za obnovu Dubrovnika. Time je ispunjen jedan od pravnih koraka koji prethodi imenovanju ZOD-a glavnim koordinatorom provedbe Plana, što je i predviđeno u aktivnostima navedenima u samom tekstu Plana.
U skladu s tom odlukom, gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću dostavljen je Prijedlog zaključka o donošenju Odluke o povjeravanju provedbe Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom’ javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika da isti uputi Gradskom vijeću Grada Dubrovnika na raspravu i donošenje. Zaključak će se stoga naći na rasporedu sljedeće sjednice Gradskog vijeća.
Naime, Zavod za obnovu Dubrovnika uspješno je vodio postupak izrade Plana koji je, podsjetimo, jednoglasno usvojen na Gradskom vijeću u proteklom sazivu. Imenovanjem ZOD-a kao pravne osobe na čelu njegova provođenja uspostavit će se kontinuirani sustav upravljanja koji će osigurati rješavanje svih izazova, koji su kroz stupnjeve prioriteta provedbe definirani Akcijskim planom s ciljem očuvanja izvanredne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra.

Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘’Starim gradom Dubrovnikom’ prvi je plan upravljanja za svjetsko dobro u Dubrovniku i prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj. Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 25. kolovoza 2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović