Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Vrtić Pčelica dobio građevinsku dozvolu

Grad Dubrovnik dobio je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici. Sa sadašnjih osam grupa vrtić će narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te će moći primiti 250 djece. Rekonstrukcijom se predviđa zadržati tlocrtni oblik zgrade uz dogradnju od 25 metara dužno na istočnoj strani te nadogradnju dvije etaže. Dio postojeće zgrade morat će se ukloniti te ojačati temelji na tim dijelovima. Uz prostore za vrtićke grupe radit će se centralna kuhinja i praonica rublja, kao i prostori za upravu i stručnu službu novoformirane ustanove Dječji vrtić Pčelica. Unutar dograđenog dijela prizemlja predviđa se prostor za izvannastavne aktivnosti u površini od cca 85 metara kvadratnih, s pratećim sanitarnim prostorijama za djecu, namijenjen djeci u godini prije polaska u osnovnu školu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja u dječjem vrtiću, kao i posebnim programima predškolskog odgoja i naobrazbe. Treći kat oblikuje se kao prohodan zeleni krov s prostorima za boravak i igru na otvorenom, djelomično natkriven trjemovima i zasjenjen pergolama. Sprave za dječju igru su tipske te se izvode prema uputama proizvođača, okolni prostor vrtića će se hortikulturno urediti, a u dvorištu će se postaviti klupe te koševi za otpatke.

‘Predloženim amandmanima na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu zaštitit ćemo turističke vodiče!’

Gradonačelnik Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, u Hrvatskom saboru sudjelovao je u raspravi o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu. Sukladno ranije održanom sastanku s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, kada je gradonačelnik dao punu podršku njihovoj inicijativi kojom su tražili izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu kako bi se zaštitili lokalni turistički vodiči, predložio je dva amandmana na navedene izmjene Zakona.
Prvi amandman odnosi se na polaganje ispita te je Franković predložio obvezu polaganja u pet regija u odnosu na sadašnji prijedlog da se uvede jedan ispit za cijelu Hrvatsku. Drugi amandman se odnosi na obvezu znanja jezika. Umjesto sadašnjeg prijedloga u kojem stoji kako se hrvatski jezik mora poznavati u dostatnoj mjeri predložio je da se hrvatski jezik mora poznavati u razini B2 prema stupnjevima zajedničkog europskog referentnog okvira. Cilj predloženih amandmana jest zaštita lokalnih vodiča koji ne samo što tumače stariju povijest Grada nego itekako vjerno svjedoče noviju povijest, posebno Domovinski rat te kao najbolji poznavatelji lokaliteta doprinose podizanju kvalitete usluge svake destinacije.

blank

Grad isplatio uskrsnice za 1565 dubrovačkih umirovljenika

Grad Dubrovnik isplatio je dodatak na mirovine umirovljenicima s mjesečnim primanjima u rasponu od 1800 do 2500 kuna, kolokvijalno nazvan uskrsnica, i to u ukupnom iznosu od 425.800 kuna za 1565 korisnika. Istog dana, 11. ožujka, isplaćen je i dodatak na mirovine onim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.800 kuna, a isplaćen je u ukupnom iznosu 162.300 kuna. Njima se mjesečni dodatak u iznosu 200 kuna isplaćuje svakog mjeseca, a ovu mjeru trenutno koristi 766 umirovljenika. Mjerama socijalnog programa predviđeno je i da se onim korisnicima čije su socijalne prilike posebno otegotne isplaćuje 500 kuna.
U 2020. dodatke na mirovinu koristilo je 2374 korisnika te je ukupno isplaćeno 2.987.600 kuna. Dodatno, 840.900 kuna isplaćeno je u 2020. godini osobama starijima od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ili drugu vrstu primanja te primaju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna. Nadležni upravni odjel usklađivanje podataka provodi četiri puta godišnje tako da uslijed različitih promjena broj korisnika dodataka na mirovinu može varirati.

blank

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 24. ožujka 2021.

Pročitajte još

SKUPIMO SREDSTVA ZA GOGIN KORAK Zavrtimo još jednom krug sreće za našu lavicu i njenu hrabru mamu

Dulist

KĆERI ISPUNILA ŽELJU Udovica Kobea Bryanta s kćerima posjetila King’s Landing

Dulist

ARHITEKTICA MARJA MIA KOLENDIĆ Nedovoljno se govori o zelenilu i hortikulturnom uređenju

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija