GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Britancima koji su se cijepili dopustimo dolazak bez karantene

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ususret početku turističke sezone, uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cijepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negati­van PCRtest dopustilo da bez ograni­čenja dođu na odmor u Hrvatsku od 1. svibnja. Kako je naglasio gradonačel­nik Franković, tržište Velike Britanije najznačajnije je turističko tržište grada Dubrovnika, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iste smatraju gostima iz trećih zema­lja na snazi je obveza karantene prili­kom dolaska u destinaciju. S obzirom da bi takva mjera mogla ozbiljno ugro­ziti sezonu upućen je prijedlog, sljedeći primjere Cipra i Portugala koji su sklo­pili takve sporazume.’Molio bih žurno reagiranje na gore navedenu temu jer vodeći britanski mediji gotovo dnevno izvještavaju u koje je zemlje Europske Unije dozvoljen dolazak Britanaca bez obveze da prilikom dolaska odlaze u karantenu’, navodi se u dopisu dubro­vačkog gradonačelnika.

Britansko tržište najvažnije je emitivno tržište Dubrovnika, a Britanci su kontinuirano već godi­nama najbrojniji posjetitelji Grada.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete raste na 850 tisuća kuna

Grad Dubrovnik isplatio je prvu ovogodišnju ratu mjere Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novo­rođeno dijete. Ukupno je isplaćeno 844.800,00 kuna za 172 korisnika ove mjere, a u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je 20 korisnika više nego u prošloj godini. Naime, u 2020. godini pravo na mjeru Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje dijete ostvarile su 152 obitelji, što je pak dvostruko više nego u prethodnoj godini. Ukupno je za ovu demografsku mjeru tijekom 2020. godine iz gradskog proračuna isplaćeno 748.800 kuna. Podsjetimo, ova demograf­ska mjera Grada Dubrovnika uvedena je kroz novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Dubrovniku, a primjenjuje se na svu djecu rođenu ili posvojenu od 1. siječnja 2019. godine. Pot­pora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Grad Dubrovnik ulaže značajna sredstva za svako novorođeno dijete, a samo 2020. godine roditeljima novorođenčadi isplaćeno je dva milijuna kuna.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Zavodu za hitnu medicinu ustupljen stan za smještaj doktora

Gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić potpisali su ugovor o dava­nju u najam stana u vlasništvu Grada Dubrovnika za potrebe rada ove jav­nozdravstvene ustanove. Zavod za hitnu medicinu gradski stan koristit će za smještaj doktora medicine isključivo za rad u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi na području Grada Dubrovnika. Stan se nalazi u Gružu i površine je 40,67 metara kvadratnih. Naime, Grad Dubrovnik promptno je odgovorio je na zamolbu Zavoda od 9. veljače, za dava­njem u najam gradskog stana te je ustu­pio trenutno raspoloživ stan, a sukladno odredbama Odluke o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika. Također, općepoznato je da u Dubrovniku postoji manjak medicinskog kadra, a najveći uzrok tome je nedostatak i visoka cijena smještajnih kapaciteta. Da bi se popunili timovi hitne medicine i osigurao konti­nuitet u pružanju zdravstvene zaštite, doktori medicine dolaze na rad u zdrav­stvenu ustanovu s područja cijele Repu­blike Hrvatske te Zavod za hitnu medi­cinu stoga ima neodgodivu potrebu za stanovima za smještaj gostujućeg kadra.

U mandatu ove gradske uprave stanovi na korištenje ustupljeni su Domu zdravlja (za smještaj pedijatrice) i Općoj bolnici Dubrovnik.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. ožujka 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist