Grad

‘Ploče su sve zapuštenije, zidovi nam se raspadaju, imamo problem s kriminalom i drogama’

'Ploče su sve zapuštenije, zidovi nam se raspadaju, imamo problem s kriminalom i drogama'

Nedovoljna osvijetljenost sporednih ulica, nepropisno parkiranje, ‘karić grad’, ali i prekomjerna buka s Revelina neki su od problema koji tište stanovnike Gradskog kotara Ploče iz Grada. O njima su u ponedjeljak navečer na drugoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta progovorili stanovnici ovog dijela grada.

Najveći dio sastanka odnosio se na buku s Revelina koja je cijelo ljeto zadavala glavobolje posebno onim građanima koji žive u neposrednoj blizini ove tvrđave. Kao poseban problem istaknuta je i blizina škole pa djeca u 2 sata poslijepodne, kada izlaze iz škole moraju gledati ljude koji od alkohola padaju u nesvijest ili se drogiraju na ulici, kako je istaknula gradska vijećnica stranke Srđ je Grad Petra Marčinko.
Jedna od stanovnica iznijela je cijelu kronologiju svoje bezuspješne prepiske s nadležnim institucijama vezano za Revelin, a problem se na kraju zapravo nije uspio riješiti. No, prisutni predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske izvijestili su građane kako se problem nastoji riješiti na način da komunalni redari postanu ovlašteni mjeritelji buke, budući da je za takvu vrstu prekršaja danas nadležna sanitarna inspekcija. Propisi koji bi to regulirali trebali bi se ‘posložiti’ do iduće sezone, a o ovom se problemu govorilo i na sjednici u kolovozu ove godine.
U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Gradskog kotara Ploče iza Grada Srđan Obad istaknuo je kako dosta toga od zadnjeg sastanka nije učinjeno. Kao veliki problem istaknuo je neosvijetljene ulice, ali i nepropisno parkiranje taksi vozila.
Sastanku se odazvalo i nekoliko majki koje su upozorile na neosvijetljenu ulicu koja vodi do pedijatrijske ambulante. Rasvjeta je, upozorila je jedna majka, polomljena već pet godina, u ulici se okuplja mladost koja, zna se što radi, ustvrdila je.
-Zna se zašto su svjetla slomljena – rekla je jedna majka te apelirala da se konačno stavi rasvjeta.
-Ploče su ogledalo Grada, ali je stanje postaje sve zapuštenije, ulice su sve gore, zidovi nam se raspadaju, imamo problem s kriminalom i drogama. Možete li se malo više osvrnuti na Ploče – upitala je gradska vijećnica Petra Marčinko privremenu pročelnicu za komunalne djelatnosti i prometu Matildu Krile Prkoča.
Srđan Obad upozorio je i na sve učestaliji problem zagađenja bukom od raznih vatrometa, koji su često i jači od onoga za otvaranje Igara.
-Tražili smo i apelirali da se makar najave, ali do toga nije došlo – istaknuo je Obad tražeći da se smanji broj dozvola za vatromet i da se rasporede kroz određeno razdoblje.
Dotaknuo se i pretovarne zone ili ‘karić grada’. Na tu je temu održan i sastanak s gradonačelnikom, a dan je prijedlog da se digne postojeći paravan, ali i da se premjesti autobusna stanica bliže zgradi Gimnazije.
-Kad se digne paravan, sve izađe na vidjelo, dodao je te istaknuo kako bi koncesija bila sasvim dovoljna na jednu trećinu trga i prostora.
Upozorio je i na mogućnost urušavanja dijela Ulice Frana Supila od Viktorije do Hotela Argentina, gdje se zid toliko nagnuo da će vjerojatno pasti.
Ovaj gradski kotar zagušen je i prometom, kojega bi, mišljenja je trebalo ograničiti. Rješenje je u postavljanju rampe na Ilijinoj glavici preko koje bi prolaz imali samo automobili s adresom prebivališta u tom dijelu grada, nešto taksi vozila te autobusi koji voze goste u hotele.
-Na taj bi se način smanjila gužva, a povećao bi se i broj parkirnih mjesta jer dosta ljudi koji tu ne žive parkiraju vozila u ovom dijelu grada – rekao je dalje Obad.
Građani su još jedno uputili apel za vraćanje autobusne linije broj 5 na broj polazaka prije korone. Ova je linija od velike važnosti za ovaj dio grada, posebno za sve one građane koji moraju ići do Opće bolnice Dubrovnik.

Potom je na red došao problem Revelina.
-Svjesni smo da ne možemo izmjestiti disco klub, ali trebala bi postojati redovna policijska kontrola u vrijeme kad djeca idu u školu i iz škole – mišljenje je jedne stanovnice ovog kotara. Na to joj je policijski službenik rekao kako njima prioritet nije samo jedna škola i jedno mjesto već sve škole, koje moraju pokrivati.
Na problem buke s Revelina, prema riječima jedne naše sugrađanke, nisu reagirali ni Grad, ni policija, ni sanitarna inspekcija, a svima im se redom obratila.
Ponovno je objašnjeno kako je buka u nadležnosti sanitarne inspekcije, a da bi pritužba prošla na sudu razinu buku odnosno njeno prekoračenje mora izmjeriti ovlašteni mjeritelj kojega na našem području nema. Upravo se tom problemu nastoji doskočiti izmjenama gradske Odluke o komunalnom redu kojom bi komunalni redari postali ovlašteni mjeritelji i tada bi se moglo postupati prema prekršiteljima.
-Nisam spavala cijelo ljeto, svakog od vas bih dovela mjesec dana u moj stan da vidite što proživljavam. Mene je nekad sram, dijete sam ovoga grada i duša me boli kad vidim đe ovaj grad ide, na što se srozao. kotrlja se kao jedna velika kugla nizbrdo – mišljenja je naša sugrađanka.
Policijski službenik istaknuo je kako će ubuduće, kad se izmijeni gradska odluka, komunalni redar moći izaći na teren na temelju dojave građana u pratnji policije i napraviti mjerenje. No, istaknuo je kako ovdje nije stvar same kazne već postavljanja pravno okvira kako bi se znala pravila igre te kako bi se postigao suživot građana i ugostiteljskih objekata.
Petra Marčinko naglasila je kako su djeca od proljeća do jeseni, za vrijeme nastave zbog Revelina, taksista i karićara u visokom sigurnosnog riziku jer, naglasila je, nije normalno da dijete u 2 popodne gleda nekoga tko se drogira na ulici i pada u nesvijest od alkohola.
-U tom momentu, tu treba biti policajac spreman reagirati – rekla je.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist