Kultura

Plesna predstava ‘Zagrljaj’ premijerno izvedena u Lazaretima

Plesna predstava 'Zagrljaj' premijerno izvedena u Lazaretima

Plesna predstava ‘Zagrljaj’ u produkciji Centra za izvedbene umjetnosti Vitlycke iz švedskog grada Tanumshedea, nastala prema zajedničkom konceptu plesača Meleat Fredriksson, Adama Seida Tahira i Lydije Östberg Diakité  premijerno je, u sklopu projekta „Future Epics“, izvedena sinoć, 17. kolovoza u Lazaretima.

Istražujući „crni“ ili afrički pogled kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva koji svakodnevno biva ispunjen binarnim crno bijelim odnosima, plesači Meleat Fredriksson, Adam Seid Tahira i Lydia Östberg Diakité poveli su festivalsku publiku na putovanjem prostorima u kojima je pojam gledanja usmjeren istovremeno i prema unutra i prema van. Preko etno korijena do krajnje suvremenih i urbanih plesnih pokreta, svojom tjelesnošću koja je bivala isprepletena kroz smirujući kolektiv grupe pozivali su na osluškivanje zvuka kontradikcije i važnosti pripadanja.

Ostatak švedskog umjetničkog tima činili su scenografkinja i kostimografkinja Aida Rønvik te Holger Hartvig zaslužan za tonsku montažu i produkciju.

Uz predstavu „Intimnost“ Fondacije Heartefact izvedenu prošli tjedan te sinoć izvedeni ples „Zagrljaj“, program ovogodišnjih Igara donosi još jednu premijernu produkciju nastalu u sklopu projekta „Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i to predstavu „Grižula“ Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, a u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak 20. kolovoza u parku Gradac.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist