Kultura

‘DUBROVNIK NA GLAZBENOJ HRIDI’ Iznenađenje za posljednji koncert Igara u Dvoru

Koncert naslovljen Dubrovnik na glazbenoj hridi okuplja uzbudljiv ansambl dubrovačkih glazbenika, neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti, a održat će se, uz potporu zaklade Caboga Stiftung, u utorak, 18. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. Ulaznice su rasprodane.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, ansambl sastavljen od ponajboljih dubrovačkih glazbenika s udaraljkašem Filipom Merčepom izvest će Koncert za ksilofon i gudače jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja i jednog od najzastupljenijih na ovogodišnjim Igrama Borisa Papandopula, a zatim i Koncert za trubu i orkestar br. 2 francuskog skladatelja Andréa Joliveta s trubačem Vedranom Koceljem. Rückertove pjesme austrijskog skladatelja i dirigenta češkog podrijetla Gustava Mahlera izvest će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović u drugom dijelu večeri. Na programu je i contraVals & contraDans za komorni orkestar, kompozicija koju je dubrovački trubač i skladatelj Petar Obradović izvorno napisao 2003. godine no za ovu prigodu i za točno ovaj sastav orkestra joj udahnuo novi život.

– Uz nastupe dubrovačkih umjetnika i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kao i uz programe usmjerene mladima i razvoju publike, koji također počivaju na plećima domaćih glazbenika, Dubrovnik na glazbenoj hridi predstavlja drugo izdanje komorno-solističkog programa Dubrovnik plovi u intonaciji održanog prije dvije godine. Umjetnici će se spojiti u ansambl profila simfonijete, s raznovrsnim i „pikantnim“ programom, koji pokazuje kako Grad, koji plovi kroz vrijeme, ima uporište u tvrdoj hridi svoje glazbene tradicije i svojeg odnjegovanog i, s obzirom na svoju veličinu, impresivnog kruga sjajnih glazbenika – pojasnio je Tomislav Fačini, pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program i dirigent na koncertu.

Dubrovnik na glazbenoj hridi ujedno je i posljednji ovoljetni koncert Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora, a festivalski program donosi još samo gala koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića uz operne zvijezde Lanu Kos i Željka Lučića, koji će pod pokroviteljstvom Mastercarda zatvoriti 71. Dubrovačke ljetne igre 25. kolovoza ispred Katedrale.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija