Hrvatska

Plenković: Smanjujemo trošarine i marže, cijene goriva mijenjat će se svaka dva tjedna

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka o maksimalnim cijenama goriva. Vlada je smanjila trošarine i maksimalne marže. Nove cijene goriva su 13.50 kuna za benzin, 13.08 dizel, 9.45 kn plavi dizel i vrijedit će iznimno od srijede, a ne od sutra. Premijer Andrej Plenković rekao je i da će se odsad cijene benzina mijenjati svaka dva tjedna, a ne svaki tjedan, piše Index.

-Najavili smo u petak da ćemo danas održati sjednicu kako bismo poduzeli dodatne mjere kako bismo smanjili udar na građane. Odlučili smo smanjiti trošarine na dizelska i benzinska goriva. Trošarine smanjujemo za dodatnih 40 lipa za benzin, a za dizel dodatnih 20 lipa. Na plavi dizel nema trošarine pa tu nemamo prostora na intervenciju. Novom uredbom uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje tako da će se cijene derivata mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da je povoljnije za građane da se cijena mijenja svaka dva tjedna. Ova uredba vrijedi 30 dana, a onda ćemo ponovno razmotriti situaciju – rekao je Plenković.

-Idemo dodatno ograničiti najvišu maržu koja se smanjuje za 10 lipa. Za motorne benzine i dizel s 0.75 lipa maksimalna marža se spušta s 0.65, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40. Bez ovih mjera, dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri – istaknuo je premijer.

Nove cijene goriva su: 13.50 kn benzin​​​​​​​, 13.08 dizel, 9.45 plavi dizel.

-Sve se ovo događa zbog brutalne invazije Rusije na Ukrajinu. Sa svim ovim mjerama koje smo donosili u konačnici to je na 50 litarski spremnik benzina oko 114 kuna manje troškova, dizela 136 kuna, plavog dizela 71 kunu manje troškova – naglasio je.

-Nove cijene će ovaj puta biti iznimno u srijedu, moramo imati pravno jedan dan razmaka do stupanja ove uredbe na snagu. Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva će biti korekcija i nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti. Vlada će intervenirati dokle god budu ovakle okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju – rekao je Plenković.

-Dio za ceste, autoceste i HŽ Infrastrukturu se u trošarinama ne mijenja. Sad smo došli skoro na minimum trošarina, ovisno o tome kako zaokružujemo drugu decimalu 18 ili 19 lipa je još ostalo kod dizela i 36 ili 37 lipa kod benzina do EU minimalne trošarine – rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte još

Ako Vlada ne intervenira, u utorak drastično poskupljenje goriva

Dulist

OBJAVILO MINISTARSTVO ‘Prvo ovogodišnje tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu’

Dulist

MINISTAR MARIĆ: Razmatramo uvođenje vaučera za gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija