Hrvatska

PLENKOVIĆ Razgovara se o obveznom cijepljenju u zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako se vodi rasprava o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za tri sektora, a to su zdravstvo, socijalna skrb i školstvo.

-Vodimo raspravu o tome – rekao je Plenković odgovarajući na pitanje planira li se uvođenje obveznog cijepljenja u ta tri sektora, donosi Index.

-Prije par tjedana, čim smo saznali da nam pada interes za cijepljenje prvom dozom, pokrenuli raspravu o tome u javnosti. U jednom razdoblju smo cijepili s oko 30 tisuća doza tjedno, a jučer smo bili na 5 tisuća doza – rekao je dalje. Naglasio je kako obveznog horizontalnog cijepljenja za sve neće biti, jer to nijedna zemlja ne radi.

-Prvi cilj je sada da na različite načine, pa i ovom ozbiljnijom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti. To je veliki plus i to je dobro. Na razini Europske unije 50 posto stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom – rekao je Plenković.

-Imamo tri sektora koji su posebno indicirani da o njima razmišljamo na drugačiji način. Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje – rekao je Plenković.

Pročitajte još

Nekoliko proizvoda se povlači s polica butiga, u jednom utvrđena prisutnost salmonele!

Dulist

HVZ: Povećao se broj požara u 2022. godini

Dulist

Vlada donijela novu odluku, cijene goriva zamrznute na još dva tjedna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija