Hrvatska

PLENKOVIĆ Razgovara se o obveznom cijepljenju u zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako se vodi rasprava o mogućem uvođenju obaveznog cijepljenja za tri sektora, a to su zdravstvo, socijalna skrb i školstvo.

-Vodimo raspravu o tome – rekao je Plenković odgovarajući na pitanje planira li se uvođenje obveznog cijepljenja u ta tri sektora, donosi Index.

-Prije par tjedana, čim smo saznali da nam pada interes za cijepljenje prvom dozom, pokrenuli raspravu o tome u javnosti. U jednom razdoblju smo cijepili s oko 30 tisuća doza tjedno, a jučer smo bili na 5 tisuća doza – rekao je dalje. Naglasio je kako obveznog horizontalnog cijepljenja za sve neće biti, jer to nijedna zemlja ne radi.

-Prvi cilj je sada da na različite načine, pa i ovom ozbiljnijom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti. To je veliki plus i to je dobro. Na razini Europske unije 50 posto stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom – rekao je Plenković.

-Imamo tri sektora koji su posebno indicirani da o njima razmišljamo na drugačiji način. Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje je nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje – rekao je Plenković.

Pročitajte još

NAJSKUPLJI ‘KVADRAT’ U SPLITU Evo koliko su rasle cijene stanova, a koliko plaće…

Dulist

DOBRE VIJESTI Povrat poreza već u svibnju

Dulist

Hrvatska od danas ima čak 42 proizvoda zaštićenog naziva u EU!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija