Aktualno

PLENKOVIĆ ‘Pelješki most kao trajni simbol dodatne vrijednosti članstva u EU’

PLENKOVIĆ 'Pelješki most kao trajni simbol dodatne vrijednosti članstva u EU'

Pelješki most strateški je projekt za Republiku Hrvatsku kojom će hrvatsko kopno postati jedinstveno, a jug Hrvatske cestovno integriran s ostatkom države. Pelješki most će ostati trajni simbol dodatne vrijednosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji – izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon potpisivanja ugovora za izgradnju Pelješkog mosta.

-Most će biti od iznimnog značaja za razvoj juga Hrvatske i jednostavniju opskrbu turističkih destinacija, a treba naglasiti kako je projekt uspio dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europske unije. Odabir kineske korporacije s izrazito kvalitetnim referencama i iskustvom na javnom natječaju predstavlja dodatnu mogućnost jačanja suradnje između Hrvatske i Kine u političkom, ali i vrlo konkretnom gospodarskom pogledu – smatra Plenković.

-Otvorili smo potpisivanjem ovog ugovora put za pokretanje brojnih hrvatskih građevinskih tvrtki kao vjerojatnih partnera kineskoj korporaciji. Imaju mogućnost na projektu angažirati i partnere. Tako dobivamo i investicijski zamah i prometno povezivanje i stratešku povezanost jedinstva RH – rekao je Plenković. Naglasio je kako će se most graditi na hrvatskom teritoriju, bez ikakvog upliva na pitanje međudržavne granice s BiH.

-Visina od 55 metara omogućuju BiH neometan i neškodljiv prolaz te korištenje luke Neum – naznačio je Plenković, odbivši komentirati tužbu Strabaga Upravnom sudu.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist