Hrvatska

Plenković: Neću prihvatiti etiketu Iva Sanadera i kriminalne organizacije, uplatit ćemo kaznu u državni proračun

U srijedu je potvrđena presuda HDZ-u te će stranka morati platiti 14,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i uplatit će kaznu u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćano donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku – rekao je Plenković u središnjici HDZ-a, prenosi Tportal.hr.

Otvorio je mogućnost da se posegne za nekim drugim pravnim lijekovima pa i za ustavnom tužbom kada se prouči presuda, kazao je.

Otklonio je bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za stvari koje su se događale od 2004 .do 2009. godine.

– S time nemamo nikakve veze i ne želimo preuzeti nikakvu odgovornost – kazao je Plenković.

Tvrdi i da je presuda u potpunosti pokazala da pravosuđe nije pod kontrolom HDZ-a, kako neki tvrde.

– S obzirom na brojne komentare koje smo imali prigodu slušati, gdje su bili argumenti da je hrvatsko pravosuđe zapravo pravosuđe HDZ-a i razne druge nebuloze, ono što je dokaz ovoga i današnje odluke je da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Ako ima i jedan primjer koji otklanja tu tezu, to je ova današnja odluka. Te teze ne stoje – naveo je predsjednik HDZ-a dodavši da su se brojne netočne tvrdnje o utjecaju HDZ-a na pravosuđe danas pokazale floskulama i jeftinim oponiranjem HDZ-u.

Plenković je naglasio kako ne misli prihvatiti etiketu Iva Sanadera, ali i stranke kao kriminalne organizacije.

– Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Mislim da ne moram 2021. godine govoriti da obični članovi HDZ-a, a velika većina nije znala ni imala veze. Ja sam nedavno u Rijeci rekao da neću prihvatiti etiketu Iva Sanadera ili bilo kakve kriminalne organizacije. Više od pola staža sam predsjednik stranke, nemamo nikakvih kredita ili dugova i vodimo transparentu politiku – kazao je Plenković.

Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, podsjetio je da je HDZ to platio na parlamentarnim izborima 2011. godine.

HDZ, ima novac za platiti kaznu

– Ja sam već rekao da stranka poštuje sud i presudu, platit ćemo to u državni proračun, a što se tiče reperkusija na financijsko poslovanje stranke, neće ih biti. Stranka će to platiti, zatvoriti tu stranicu i gotovo. Rekao sam, žao mi je što dio naših navoda pred Vrhovnim sudom nije uvažen. Ali, ništa me ne čudi – zaključio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte još

Švicarska otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane od početka 2022.

Dulist

Od 1. prosinca besplatno dopunsko zdravstveno dobit će još 120.000 građana

Dulist

‘PROCURIO’ BEROŠEV PRIJEDLOG NOVE REFORME ZDRAVSTVA Lokalne bolnice vraćaju se državi?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija