Hrvatska

Plenković: Neću prihvatiti etiketu Iva Sanadera i kriminalne organizacije, uplatit ćemo kaznu u državni proračun

Plenković: Neću prihvatiti etiketu Iva Sanadera i kriminalne organizacije, uplatit ćemo kaznu u državni proračun

U srijedu je potvrđena presuda HDZ-u te će stranka morati platiti 14,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

– HDZ poštuje hrvatski pravni poredak i uplatit će kaznu u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćano donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku – rekao je Plenković u središnjici HDZ-a, prenosi Tportal.hr.

Otvorio je mogućnost da se posegne za nekim drugim pravnim lijekovima pa i za ustavnom tužbom kada se prouči presuda, kazao je.

Otklonio je bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za stvari koje su se događale od 2004 .do 2009. godine.

– S time nemamo nikakve veze i ne želimo preuzeti nikakvu odgovornost – kazao je Plenković.

Tvrdi i da je presuda u potpunosti pokazala da pravosuđe nije pod kontrolom HDZ-a, kako neki tvrde.

– S obzirom na brojne komentare koje smo imali prigodu slušati, gdje su bili argumenti da je hrvatsko pravosuđe zapravo pravosuđe HDZ-a i razne druge nebuloze, ono što je dokaz ovoga i današnje odluke je da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Ako ima i jedan primjer koji otklanja tu tezu, to je ova današnja odluka. Te teze ne stoje – naveo je predsjednik HDZ-a dodavši da su se brojne netočne tvrdnje o utjecaju HDZ-a na pravosuđe danas pokazale floskulama i jeftinim oponiranjem HDZ-u.

Plenković je naglasio kako ne misli prihvatiti etiketu Iva Sanadera, ali i stranke kao kriminalne organizacije.

– Ivo Sanader je bio šef stranke i vlade, on je zlouporabio položaj. Mislim da ne moram 2021. godine govoriti da obični članovi HDZ-a, a velika većina nije znala ni imala veze. Ja sam nedavno u Rijeci rekao da neću prihvatiti etiketu Iva Sanadera ili bilo kakve kriminalne organizacije. Više od pola staža sam predsjednik stranke, nemamo nikakvih kredita ili dugova i vodimo transparentu politiku – kazao je Plenković.

Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, podsjetio je da je HDZ to platio na parlamentarnim izborima 2011. godine.

HDZ, ima novac za platiti kaznu

– Ja sam već rekao da stranka poštuje sud i presudu, platit ćemo to u državni proračun, a što se tiče reperkusija na financijsko poslovanje stranke, neće ih biti. Stranka će to platiti, zatvoriti tu stranicu i gotovo. Rekao sam, žao mi je što dio naših navoda pred Vrhovnim sudom nije uvažen. Ali, ništa me ne čudi – zaključio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović