Aktualno

PLENKOVIĆ NA DANIMA TURIZMA Dubrovnik je uz Zagreb najposjećeniji grad ovog listopada

PLENKOVIĆ NA DANIMA TURIZMA Dubrovnik je uz Zagreb najposjećeniji grad ovog listopada

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi u turizmu održana je ovog petka u sklopu Dana hrvatskog turizma. Glavni naglasci konferencije bili su kako ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu, kao i kako povećati atraktivnost zanimanja u turizmu za mlade. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako joj je posebno drago što na konferenciji sudjeluju mladi kao i predstavnici Regionalnog centra kompetentnosti.

– Želimo čuti vaš glas i vaša razmišljanja. Želimo vidjeti na koji način možemo povećati zanimanje za turizam jer Hrvatska je turistička zemlja i takva će biti. Upravo uz kvalitetne kadrove želimo imati konkurentan i kvalitetan turizam. Sigurna sam da ćemo donijeti kvalitetne zaključke kako povećati zanimanje mladih za turistička zanimanja – naglasila je ministrica Brnjac.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je uvjeren da je Župa dubrovačka pravi odabir za lokaciju održavanja Dana hrvatskog turizma i to u pravo vrijeme borbe za oporavak turizma od posljedica pandemije koronvirusa.

– To je i svojevrsna poruka potpore hrvatskom jugu najteže pogođenom turističkom području u zemlji. To je poruka ohrabrenja i solidarnosti. Turizam se u Hrvatskoj uspješno oporavlja i drago nam je da se u najvećem broju naših destinacija turizam gotovo već vratio na pretpandemijske brojke. Vlada je svojim mjerama omogućila takav brz povratak. Primjerene i učinkovite bile su epidemiološke mjere, ali i potpore gospodarstvu. Zahvaljujući mjerama turističke su tvrtke na krajnjem jugu opstale i zadržale zaposlene. Krajnji jug Hrvatske teško je pogođen pandemijom. Na području županije dosegnuli smo ove godine tek 60 posto noćenja iz 2019., a na području Dubrovnika samo 44 posto. Udaljenost od emitivnih tržišta, manjkava cestovna infrastruktura, s graničnim prijelazima kod Neuma i orijentiranost na zračni promet rezultirali su ovakvim brojkama. Ohrabrujuće je da su postotci fiskaliziranih računa za isto razdoblje znatno bolji – podcrtao je župan Dobroslavić.

O odnosu dvije riječi u naslovu njene funkcije – demokracija i demografija – govorila ne na Danima hrvatskog turizma Dubravka Šuica, povjerenica za demokraciju i demografiju Europske komisije, s posebnim osvrtom na – drugu riječ.

– Demografiju gledamo na puno širi način, ona nije samo brojanje nataliteta i mortaliteta, već je stvar ekonomske politike i svega ostalog što se uzima u obzir kad se kreiraju europske politike. Bez demografije to nije moguće, a najbažniji segment u cijeloj priči su mladi ljudi. Velik su dio procesa stvaranja i bez njih nema budućnosti – upravo to poanta je i današnje konferencije – naglasila je Šuica, te istaknula kako EK ‘u opticaju’ ima višejezičnu digitalnu platformu na kojoj mladi iz cijele Europe raspravljaju, a čiji dio bi trebala biti i ova konferencija.

Premijer Andrej Plenković naglasio jekako je konferencija ‘Mladi u turizmu’ vezana za puno širi proces koji na razini Europske unije i Europske komisije vodi povjerenica i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

– To je konferencija o budućnosti Europe, jedinstven napor da građani svih članica Unije po nizu različitih tema u dvogodišnjem ciklusu daju svoj doprinos i promišljanja, ali i ideje kako bi zajednička europska suradnja trebala izgledati u budućnosti. Zato mi je drago da smo kao turistička zemlja i članica Europske unije jednu od tema posvetili upravo turizmu. Cijela Europa, kada gledamo globalno, turistički je najatraktivnije područje. U Europsku uniju je 2019. došlo  764 milijuna turista, dakle 50 posto svih turista u svijetu. Hrvatska je u tom kontekstu jedinstvena u smislu broja stanovnika i dolazaka turista. Mislim da nema nijedne članice Europske unije u kojoj na više od 4 milijuna stanovnika u jednoj godini dođe 20 milijuna turista. Takav odnos 1:5 nema nitko. Putovanja i turizam u 2019. pridonijeli su BDP-u Europske unije skoro s 10 posto. I u Župi dubrovačkoj i Gradu Dubrovniku ove pandemijske oklonosti izazvale su poteškoće s kojima smo svi upoznati. Međutim, Dubrovnik je ovog listopada uz Zagreb najposjećenija destinacija. To znači da smo na putu oporavka i onih brojeva koje su krasile jug Hrvatske prije pandemije. U Dubrovniku je ove godine ostvareno 520 tisuća dolazaka i 2 milijuna noćenja to je 133 posto više nego prošle godine koja je bila teška i zahtjevna – zaključio je premijer Plenković.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist