Politika

Plenković: ‘Moramo potaknuti ljude da se cijepe. Nemamo drugog rješenja. Švedski stol je tu’

Plenković: 'Moramo potaknuti ljude da se cijepe. Nemamo drugog rješenja. Švedski stol je tu'

Dubrovnik je jedna od naših glavnih turističkih destinacija. Hrvatska je turistička zemlja. Pretpostavljam da je logična ambicija turističke zemlje, a to je da svakom tko dođe u Hrvatsku boravak bude siguran. Boravak može biti siguran ako koristimo cjepivo – rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon održane sjednice Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Spomenuo je i primjer Malte.
-Malta je turistička zemlja. Cijepili su 80 posto stanovništva jer žele, da kad netko sleti, da je osoba sigurna. Oni ne oklijevaju, daju povjerenje struci te znanosti. Štite se od bolesti koja se pokazala smrtonosnom – istaknuo je Plenković dodajući kako je državni proračun ostvario 34 milijrde kuna direktnih gubitaka.
-Meni se čini da smo kao Vlada reagirali učinkovito. Temeljni cilj je bio da izbjegnemo ‘socijalnu frakturu’. Ona bi bila da smo mi gledali sa strane, pustili tvrtke u stječaj, ostavili radnike bez posla i obitelji bez novaca za svoju egzistenciju. Ništa od toga se nije dogodilo – dodao je Plenković.

‘Mi moramo potaknuti ljude da se cijepe’
Istaknuo je i da je Vlada osigurala ‘više nego dovoljne količine cjepiva’.
-Smatram da smo napravili temeljne pretpostavke da zaštitimo hrvatske građane. Zašto jedan dio naših sugrađana oklijeva i poklanja povjerenje nekim drugim izvorima informacija koji sprječavaju da se cijepe? To je nešto što ćemo morati malo temeljite analizirati i proučitizašto ljudi imaju nepovjerenje prema cijepljenju? Mi smo tu poruku čuli. Mi moramo potaknuti ljude da se cijepe. Nemamo drugog rješenja. Možemo čekati da izbije žarište sutra u DNŽ. I da izbije 500 slučajeva. I da KOCH institut u Njemačkoj kaže ‘Hrvatska ima žarište’. Dogodit će se da će završiti turistička sezona. Švedski stol je tu, možete birati koje god hoćete cjepivo. Tko hoće doprinijeti boljitku zemlje, napravit će taj korak – rekao je Plenković i dodao da će se učiniti svi napori da se pojača dinamika cijepljenja. Na novinarsko pitanje pozdravlja li izjavu dubrovačkog gradonačenika koji je od Vlade tražio najstrože sankcije za one koji se ne žele cijepiti.
-Ne možemo penalizirati ljude za nešto što nije zakonom obvezno. Nijedna EU zemlja nije proglasila cjepivo obveznim. Mi cijelo vrijeme idemo s pozitivnim pristupom. Treba pitati one koji oklijevaju. Zašto oklijevate, koju to filozofiju imate? – rekao je.

O sudstvu
U jednom od novinarskih pitanja istaknulo se kako je, prema izvješću EU komisije, Hrvatska na ljestvici najgora od zemalja po pitanju povjerenja u nevisnost sudstva.
-Moramo detaljno ući u to izvješće i pokušati staviti u korelaciju dvije teze – jedna je o neovisnosti pravosuđa, a druga o učinkovitosti. Kad govorimo o neovisnosti, strukturno gledano, nema segmenta u pravosuđu koji bi doveo u pitanje neovisnost. Kada je riječ o učinkovitosti, tu smatram da ima ogromnog prostora za napredak, a to je primjerice, pitanje trajanje postupaka – rekao je.

‘Dubrovnik Forum’
Inače, razlog njegovog boravka u Gradu je tradicionalni ‘Dubrovnik Forum’ koji će okupiti niz predstavnika iz raznih zemalja, a koje će pridonijeti, kako kaže, brojnim temama koje su aktualne u međunarodnim odnosima. Također, sudjelovao je na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Razgovarali su o, dodaje, bitnim temama za razvoj naše županije.
-Najavili smo povezivanje svih dijelova konstrukcije Pelješkog mosta čime ćemo spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Vjerujem da će taj projekt promijeniti način života stanovnika DNŽ – rekao je.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist