Vaše vijesti

PISMO NEZADOVOLJNOG GRAĐANINA Političari, obavezno pročitajte!

PISMO NEZADOVOLJNOG GRAĐANINA Političari, obavezno pročitajte!

Godinu dana jedan je naš sugrađanin pratio stanje u Dubrovniku i susjednim općinama, snimao na stotine fotografija koje ne pružaju baš lijepu sliku grada i okolice. Njegovo pismo donosimo u cijelosti:

-Poštovana gospodo,
Ovo otvoreno pismo, koje ću dostaviti Gradu Dubrovniku, gradskim vijećnicima i načelnicima svih općina koje gravitiraju Gradu Dubrovniku te medijima i lokalnim portalima, pišem kao bivši branitelj koji je nekad oružjem stvarao ovu državu i branio Grad i okolicu, a danas kao privatni poduzetnik redovno podmirujem sve svoje obaveze i na taj način omogućavam da svi vi uredno i na vrijeme primate nezaslužene plaće i razne naknade. Pišem vam kao savjesni građanin, a znam da imam veliku podršku među sugrađanima, koji je ogorčen općim stanjem, nečistoćom, neurednim javnim površinama, neprimjerenim grafitima i ostalim nepravilnostima u našem Gradu i okolnim općinama Ston, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle.
Poznato je da se Dubrovnik kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, no vrlo je upitno može li se Grad u ovakvom stanju kandidirati za bilo što, a ne za ovako prestižnu i časnu titulu kulturne prijestolnice i svojevrsne recepcije Europe. Posljednjih godinu dana sam pratio stanje na terenu, snimio na stotine fotografija, kako u Gradu, tako i u okolnim i gore spomenutim općinama, a rezultat toga možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Ne znam koga bih smatrao odgovornijim za takvo stanje, načelnike općina, gradsko vijeće, gradonačelnika, komunalne redare, nesavjesne građane ili turiste koji su u tranzitu kroz Hrvatsku prema Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i obratno. Mišljenja sam da je odgovornost podjednaka, no kad bi sve stavili na neku imaginarnu vagu na opće stanje na terenu ipak najviše mogu utjecati oni koji se nalaze među vladajućim strukturama u navedenim područjima, a ne poduzimaju ništa kako bi svima nama životni prostor bio što ugodniji. Njihovo ignoriranje problema i tolerancija prema počiniteljima, unatoč plaćama i naknadama, u suprotnosti su sa zdravim razumom.

Krenut ću od Grada Dubrovnika. Prvo bih se osvrnuo na neprimjereno plakatiranje tijekom predizbornih kampanja uoči izbora. Plakati se lijepe na razna mjesta poput znakova, autobusnih čekaonica, stupova javne rasvjete i na druga za to nepredviđena mjesta, a najvećim krivcima smatram političare koji se na ovaj način samoreklamiraju. Takvo plakatiranje bih zabranio, a prekršitelje kažnjavao. Nadalje, komunalno poduzeće Čistoća posjeduje vrlo moderne i odlično opremljene kamione, no vrlo je upitan način djelovanja ovoga poduzeća čiji će djelatnici isprazniti kontejnere za smeće, ali neće se potruditi počistiti okoliš koji je svega nekoliko metara dalje od kontejnera. Na koga svaliti odgovornost za upadljivu nečistoću oko, primjerice, porezne uprave, zgrade Mercantea, trgovačkih centara, hotela, banaka i drugih sličnih zgrada i institucija, nečistoću kojoj svjedoče i turisti koji pohode naš Grad? Naravno da netko mora biti odgovoran, pa i kažnjen zbog neodržavanja pripadajućih javnih površina, a tko bi to trebao biti prepuštam vama gradskim vijećnicima i gradonačelniku na razmatranje.

Postavlja se pitanje zašto se ne uvede veći nadzor i kažnjavanje počinitelja čime bi se isti vjerojatno natjerali na održavanje pripadajućeg okoliša. Kazne bi morale biti rigorozne, a ponavljačima i drastične. U rješavanje ovoga problema moglo bi se uključiti i prekršajno kažnjene počinitelje koji nisu u mogućnosti plaćati neke od prekršajnih kazni, a koji bi uz nadzor pravosudnih policajaca umjesto plaćanja novčane kazne čistili okoliš, ali i korisnike pučke kuhinje ili beskućnike iz hotela Vis 2 koji su na gradskom proračunu, a ne doprinose ovome društvu baš ničim.

Osvrnuo bih se i na čistoću onih malih sporednih gradskih ulica koje nisu na vidiku, ali su često vrlo prljave, prepune smeća i zarasle u korov. Tko je odgovoran za te ulice? Jesu li komunalni redari ti koji bi trebali upozoravati na takvo stanje? Čija god to odgovornost bila taj mora ili raditi, ili biti smijenjen, a na njegovo mjesto treba primiti nekoga tko će svoju plaću pošteno zaraditi. Ovako bogat Grad kao što je Dubrovnik morao bi iz svog proračuna izdvojiti sredstva za kupnju manjih skutera kojima bi čistači mogli zalaziti i u te male sporedne ulice, čistiti ih i održavati ih čistima.

Stradun bi se morao čistiti 24 sata dnevno, prati rano ujutro, a one male kante za smeće češće i cjelodnevno prazniti, jer sam nerijetko svjedočio vrlo ružnim prizorima prepunih kanti, zbog čega su i domaći i turisti smeće bacali pod kantu i time onečišćavali ono što su nam preci ostavili, a što svojim ponašanjem očito ne zaslužujemo. U Gradu bi morala postojati dežurna služba koja bi bila raspoloživa 24 sata dnevno, a na kantama bi trebao biti otisnut broj telefona takve službe koju bi građani mogli nazvati kad uoče problem. Isto tako bi trebalo 24 sata dnevno čistiti i sve sporedne ulice unutar gradskih zidina. Predložio bih uvođenje novčanih kazni za svakoga tko baci i jedan jedini paprić na bilo koju gradsku ulicu, ali da bismo te kazne uveli, a kažnjavanje provodili, potrebno je stvoriti preduvjete koje sam naveo u ovome pasusu. Ubacivače koji dijele letke za restorane i ostale turističke usluge bi trebalo natjerati da pokupe sve odbačene letke svojih restorana i davatelja raznih usluga i bace ih u koš za otpatke ili odlože na neko drugo za to predviđeno mjesto, a komunalne redare bi trebalo natjerati da tu odluku provode u djelo.

Problem su i zapuštene zgrade u gradskom, državnom ili privatnom vlasništvu, a za primjer ću navesti zgradu bivšeg zatvora u Karmenu s koje padaju kupe i samo je pitanje dana kad će netko nastradati od jedne takve kupe. Problem hotela Belvedere je već odavno poznat javnosti, pa se pitam što Grad misli poduzeti i na koji način će kažnjavati vlasnike takvih zapuštenih zgrada i sličnih objekata?

Osim već navedenih problema, Grad se suočava i s problemima crtanja neprimjerenih grafita, često s fašističkim obilježjima ili zloporabom službenog hrvatskog grba. Grafiti se mogu čistiti pjeskarenjem, no svjedok sam da neki od njih postoje već godinu dana, pa i duže, a da nikome nije palo na pamet ukloniti ih. Ne znam je li ikad itko kažnjen zbog crtanja takvih grafita no svakako bih uveo takvu praksu, a čišćenje grafita bih naplaćivao od počinitelja. Još jedan u moru problema su i psihički nestabilne osobe koje svojim ponašanjem prepadaju turiste i šalju vrlo ružnu sliku u svijet. Jedan od njih, inicijala I.R. iz Zlatnog potoka, nerijetko pljuje po ljudima, zalijeće se prema njima i plaši ih svojim ponašanjem, a drugi, inicijala A.L. često odjeven u majice raznih Securityja, krupan i sijed, udara turiste ramenom, provocira ih i doslovno maltretira. Takve osobe treba sankcionirati i uputiti ih na dugotrajno liječenje u odgovarajuće psihijatrijske ustanove.

Ovdje bih spomenuo i alkoholizam ispred butiga i trgovačkih centara. Iako je to protivno zakonu često se može vidjeti alkoholizirane osobe kako ispijaju alkohol skoro na samom ulazu u butigu, a nerijetko ometaju ostale građane i turiste. Grad bi morao u suradnji s policijom poduzeti neke mjere protiv takvih osoba. Problemom također smatram i takozvanu Norijadu koja se održava krajem svake školske godine, a početkom turističke sezone. Razumijem da si maturanti žele dati oduška nakon završetka školovanja, ali zašto to ne može biti u granicama normale i na kulturniji način? Zar policija ne može djelovati preventivno i barem tjedan dana prije Norijade obići škole, posebice Pomorsku školu, i upozoriti sudionike na moguća počinjenja prekršajnih i kaznenih djela poput paljenja bengalki, kontejnera, onečišćenja okoliša, bacanja praznih staklenih boca na prometnice i slično, zbog čega postoji mogućnost ne izdavanja vize za ulazak u neke zemlje svijeta, što bi posebno pogodilo buduće pomorce?

Uz sve ove probleme imamo i problem jednog nepreglednog pristupa pješačkom prijelazu (slika u prilogu) na kojem je zbog lokaciji neprimjerenog zelenila i putokaza za hotele smanjena vidljivost zbog čega vozači ne mogu pravoremeno vidjeti djecu kad izlaze na pješački, pogotovo noću ili u uvjetima loše vidljivosti, pa postoji realna opasnost za pješake, poglavito djecu. Želimo li biti kulturna prijestolnica Europe, pa čak i ako ne želimo, to je najmanje što moramo uraditi, ako radi nikoga, onda radi samih sebe. Ako to gospodo niste u stanju onda ne zaslužujete biti na odgovornim mjestima jer izigravate naše povjerenje, ali i ugrožavate naš životni prostor.

Što se tiče spomenutih općina najveći problem predstavljaju putnici u tranzitu koji se zaustavljaju na odmorištima gdje iza sebe ostavljaju gomile smeća. Tko je zadužen za čišćenje toga smeća i zašto se to ne radi svakodnevno, pa po potrebi i više puta? Zašto načelnici općina primaju visoke plaće? Za nerad? Zar je problem u suradnji s policijom barem povremeno, recimo jednom mjesečno, vršiti nadzor i kažnjavati počinitelje koji se primjerice u Švicarskoj ponašaju u skladu s tamošnjim Zakonom i ne onečišćavaju okoliš jer je to strogo zabranjeno, a čim su u tranzitu kroz našu državu ponašaju se kao stoka, bacaju smeće kroz prozore automobila u vožnji, onečišćuju odmorišta, parkirališta i same prometnice? Zar je problem barem nekoliko puta tjedno očistiti ovo smeće i postaviti obavijesti o zabrani bacanja opušaka i smeća i navesti iznose kazni za prekršitelje? Ovdje bih se dotakao i problema izbacivanja neugašenih opušaka cigareta iz jurećih automobila. Ne sjećam se da je ikad itko kažnjen zbog takve opće opasne radnje koja može izazvati požar. Zašto se ne vrši nadzor i ne kažnjava počinitelje sukladno važećem Zakonu? I Općina Ston ima problem s neodržavanjem zgrada, a kao primjer ću navesti hotel u Stonu na čijim su fasadama oronule persijane koje ugrožavaju sve prolaznike. Treba li se dogoditi zlo da bi se reagiralo?

Nisu samo turisti problem nego i domaći koji često i bez ikakvog reda nekažnjeno lijepe plakate po autobusnim čekaonicama. Zašto se ne kažnjavaju organizatori koncerata i sličnih događanja koja se reklamiraju na ovaj neprimjereni način? Dovoljno je pogledati gdje se koncert održava, tko ga organizira te mu poslati novčanu kaznu i naplatiti uklanjanje plakata. I za izbjegavanje ovoga problema moguće je stvoriti preduvjete postavljanjem reklamnih publiciteta pored autobusnih čekaonica čije bi korištenje od oglašivača naplaćivale općine kao što to radi Sanitat u Gradu Dubrovniku.

Svi ovi problemi su uočljivi tijekom cijele godine, ali eskaliraju uoči Uskršnjih, Božnih i Novogodišnjih blagdana te tijekom turističke sezone, a da ni domaći nisu ništa manja stoka od turista dokaz je proljetna košnja trave poslije koje na površinu ispliva svo zimi iz automobila izbačeno smeće uz prometnice. Tko je odgovoran za čišćenje toga smeća, ali i skupljanje pokošene trave te njeno spaljivanje na nekom za to predviđenom mjestu?

Gospodo shvatite da smo ovaj Grad i okolicu naslijedili od naših predaka koji su nam omogućili da od toga nasljedstva pristojno živimo, no jesmo li to zaista i zaslužili? Ovakvim ponašanjem sigurno nismo, pa Vas stoga molim da se napokon pokrenete i počnete raditi na uklanjanju problema. Ima načina, ali potrebno je samo malo dobre volje. Naša himna započinje stihom Lijepa naša Domovino, što ona zaista i jest, ali ignoriranjem ovih problema niti će ostati lijepa niti naša. Na koncu konca, jako ste dobro plaćeni za to, a ako je ne možete održavati teško je uopće i zamisliti kako biste je branili u slučaju agresije, a da vam to ne bude plaćeno.

Nezadovoljni građanin

Sve ono što je dokumentirao pogledajte u prilogu ovog teksta.

Ruglo grada

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist