Kultura

PISCI NA IGRAMA Večer Mate Matišića u Kneževom dvoru

matisic igre

U sklopu programa ‘Pisci na Igrama’ nedjeljna večer u Kneževom dvoru posvećena je dramskom piscu, scenaristu nagrađivanih filmova, skladatelju i gitarističkom virtuozu Mati Matišiću koji je ujedno i autor obrade glazbe i tekstova songova u dramskoj premijeri ‘Kafetarija’.

Scensko uprizorenje priprema mladi dubrovački redatelj Lukša Benić, a na sceni se pojavljuju glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, uz sudjelovanje Vinka Brešana te samog pisca Mate Matišića.

-Razmišljajući o mogućoj tematskoj ili drugoj poveznici svih mojih bivših drama – učinilo mi se da ih povezuje samo jedno – smrt. Smrt me odgajala i kroz priče posebnog žanra plašenja, prisutnim u mom najranijem djetinjstvu. Sve što na neki način pripada trivijalnoj književnosti u mjestu mog rođenja bilo je normalno i jednakopravno vidljivoj stvarnosti – napisao je o svojim dramama Mate Matišić, priznajući koliko je na njegov opus utjecala biografska činjenica rođenja u malom mjestu Ričice kraj Imotskog.

Njegova vjerojatno osnovna tematska preokupacija jest veza između svijeta umrlih i svijeta živih (uz poseban tretman onih koji se nalaze negdje između), čemu često pristupa preko metafore lijesa. Kroz kratke prizore iz nagrađivanih drama ‘Cinco i Marinko’, ‘Žena bez tijela’, ‘Ničiji sin’ i ‘Balon’, uz neizbježan apsurdni humor te političke implikacije njegova rada koji domaću zbilju radikalizira do krajnjih granica, festivalskoj publici predstavlja se groteskan i pomaknut svijet ovog svestranog umjetnika.

Matišić piše o ljudima koji su propustili umrijeti u pravom trenutku, a glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, uz sudjelovanje samog pisca te Vinka Brešana, pokušat će se uhvatiti u koštac upravo s tom niti u njegovu opusu.

Pisac Mate Matišić u atriju je Kneževa dvora u nedjelju, 7. kolovoza s početkom u 21:30. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe 1 sat prije početka programa. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30 posto.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist