Zanimljivosti

Pipun – kralj ljeta!

PIPUN

Pipun je voće koje se uz dinju smatra zaštitnim i najprepoznatljivijim znakom ljeta.

Ovo narančasto voće je tisućama godina poznato u Aziji, a na naše prostore su ga donjeli pomorci iz Afrike. Opće je poznato da je pipun voće s visokim udjelom vode, čine ga uglavnom sočno meso, međutim, u nekim narodima Južne Amerike i Azije, najcjenjenije su koštice koje se konzumiraju kao grickalice, prenosi Alternativa za vas.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kao što su kolin, zeaksantin i beta karoten, koji imaju važnu ulogu u pružanju zaštite od raznih bolesti. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A, dok zeaksantin djeluje antioksidativno i pruža zaštitu od UV zraka kada se apsorbira u retinu oka. Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi, uključujući zeaksantin, usporavaju destruktivne procese u retini i retinalnom pigmentu, što može pomoći u prevenciji bolesti središnjeg dijela mrežnice koja je često prisutna kod starijih osoba.

Beta karoten, koji se nalazi u pipunu, pomaže u smanjenju rizika od razvoja astme. Drugi važan nutrijent, vitamin C, također štiti od astme, pomaže u protoku kisika i smanjuje rizik od alergijskih reakcija. Dinja je također dobar izvor vlakana, kalija, vitamina C i kolina, koji podupiru zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka. Kalij pomaže tijelu da izluči višak natrija, što može smanjiti povišeni krvni tlak. Također, unos kalija je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara i gubitka mišićne mase te pomaže u očuvanju gustoće kostiju i sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Pipun je također bogat izvor antioksidansa koji igraju zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih stanica tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Brojne studije su pokazale da dinja može biti korisna u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače. Kukurbitacini, spojevi prisutni u pipunu, su pokazali antikancerogeno djelovanje, uključujući smanjenje širenja raka i zaustavljanje staničnog ciklusa kod stanica raka.

Koristan je za regulaciju probave, zahvaljujući visokom udjelu vlakana i vode, pomaže u prevenciji zatvora, regulaciji probave, održavanju zdravlja probavnog trakta te izbacivanju toksina iz crijeva. Osim toga, djeluje protuupalno, što može smanjiti rizik od razvoja artritisa i drugih kroničnih upala.

Redovita konzumacija pipuna također može imati povoljan učinak na kožu i kosu. Vitamin A, prisutan u dinji, potreban je za proizvodnju seruma koji vlaži kožu i kosu, te je važan za njihov rast. Također, vitamin C igra važnu ulogu u izgradnji i održavanju kolagena, koji pruža strukturu koži i kosi. Pipun također pomaže u smanjenju bora i usporavanju procesa starenja kože. Može se koristiti i izravno na koži i kosi kao maska ili regenerator.

Važno je napomenuti da su sjemenke pipuna također korisne za zdravlje. U ayurvedi se preporučuju kod bolesti bubrega, posebno kod bubrežnih kamenaca. Mljevene sjemenke pipuna se tradicionalno koriste u napicima kao što su lassi i thandai, dok se cijele sjemenke dodaju u slatkiše i halve. Sjemenke i ulje od sjemenki pipuna  su drevna ljekovita sredstva koja se koriste za liječenje raznih tegoba kao što su kašalj, temperatura, paraziti, želučane, probavne, bubrežne i urinarne smetnje. Čaj od cvijeta dinje se koristi za iskašljavanje.

Uživanje u pipunu donosi mnoge zdravstvene prednosti, ali je važno napomenuti da osobe koje koriste beta blokatore ili imaju slabije funkcionalne bubrege trebaju konzumirati pipun umjereno.

Izvor: Alternativa za vas

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist