Grad

Pezo: ‘U 2021. nastavljamo s izgradnjom nove operativne obale na Batahovini’

Pezo: 'U 2021. nastavljamo s izgradnjom nove operativne obale na Batahovini'

Godina 2020. je iza nas. Naši sugrađani složit će se kako je bila prepuna izazova i događanja, uspona i padova, a pandemija koronavirusa odrazila se na svaki segment našeg života. Bili pojedinci ili poslovni subjekti, svi zbrajamo postignute rezultate koji su uslijed izostanka turističke sezone znatno skromniji nego dosadašnjih godina. Kako je ona protekla u Lučkoj upravi Dubrovnik, za DuList ispričao je ravnatelj Blaž Pezo.

– Zbog pojave i širenja pandemije zarazne bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom početkom ožujka 2020. i uspostavljanja epidemioloških mjera određenih prema suzbijanju pandemije, otkazana su gotovo sva najavljena uplovljavanja kruzera u luci Dubrovnik – Gruž u 2020. godini.

Radi novonastalih okolnosti i potpunog otkazivanja itinerara, osiguran je prihvat dva broda na kružnim putovanjima na privremeno mirovanje na vezu u luci Dubrovnik – Gruž u navedenom razdoblju.

U svibnju 2020. u luci Dubrovnik uspješno je obavljena repatrijacija pomoraca s dva broda kompanije Carnival Cruise Lines, Carnival Magic i Carnival Breeze. Radi se o uplovljavanju brodova i operaciji repatrijacije oko 1.800 pomoraca, članova posade iz Hrvatske i država u okruženju koja je obavljena u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite DNŽ, PU DNŽ, Lučkom kapetanijom Dubrovnik i Sindikatom pomoraca Hrvatske. Pomorci s brodova su ovisno o destinacijama do svojih kuća transportirani autobusima i charter letovima. Izuzetno smo zadovoljni da smo na ovaj način izašli u susret našim dugogodišnjim partnerima u ovim teškim trenucima tijekom trajanja pandemije COVID-19.

U kolovozu 2020. Lučka uprava Dubrovnik osvojila je nagradu međunarodnog udruženja MedCruise Association kao najangažiranija luka na Jadranu tijekom pandemije COVID-19.

Otkazivanjem ticanja kruzera, značajno su smanjene i sve ostale aktivnosti, kao i prihodi koji iz njih proizlaze od lučkih pristojbi i lučkih koncesija. Unatoč korona krizi, Lučka uprava Dubrovnik nastavila je s provedbom projekata kojima se unapređuje stupanj sigurnosne zaštite lučkog područja i ekološkog utjecaja lučkih aktivnosti na šire gradsko područje. Navedena godina iskorištena je za izvođenje određenih građevinskih radova iz projekta energetske obnove upravne zgrade i radova koji su omogućili rekonstrukciju i sanaciju operativne obale i zaobalja vezova 7 i 8 te izgradnju novog ogradnog zida na lučkom području sukladno ISPS standardima zaštite luka. U sklopu EU projekta SUSPORT zamijenit će se elementi vanjske rasvjete lučkog područja LED tehnologijom, čime će potrošnja električne energije biti smanjena za 50 posto, kao i razina svjetlosnog onečišćenja. Od pomorskog prometa vrijedi istaknuti značajan prihvat megajahti i plovila za sport i razonodu koji nisu podlijegali restriktivnim epidemiološkim mjerama ograničenja broja putnika te je zabilježen značajan broj uplovljavanja takvih plovila. Trajektni promet je bio u značajnom padu zbog nemogućnosti putovanja uslijed mjera za suzbijanje pandemije, poglavito međunarodni promet prema Italiji, ali i domaći.

U 2021. godini planiramo nastavak izgradnje nove operativne obale na području Batahovine za koju je izrađena dokumentacija, odnosno Glavni projekt, ishođena lokacijska dozvola te je predan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

U 2021. godini očekujemo konačno suzbijanje pandemije COVID-19, relaksaciju i konačni prestanak restriktivnih mjera i postupni oporavak pomorskog prometa, kao i zračnog prometa kako bi se potaknule sve gospodarske aktivnosti na lučkom području, što će pospješiti ponovno pokretanje kruzing turizma, promet putnika i posljedično toliko željen i potreban porast prometa i prihoda za sve dionike složenog lučkog sustava – poručio je Pezo.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist