Kultura

Petrit Çeku u Dvoru potvrdio status miljenika festivalske publike

Virtuoz na gitari i istinski umjetnik Petrit Çeku, recitalom održanim u ponedjeljak u atriju Kneževa dvora, potvrdio je status miljenika festivalske publike očaravši prisutne vrsnim muziciranjem kojim je dosegao same gitarističke vrhunce. Dug aplauz ispratio je posljednji festivalski koncert u Dvoru za kojeg je večernji program – sastavljen od djela Bacha, Mozarta, van Beethovena, Listeša, Barriosa i Ville-Lobosa – posebno odabran.

Petrit Çeku, kojeg je Branimir Pofuk nazvao „princom gitare“, a ugledni kritičar Colin Cooper izdvojio kao „solista visokih mogućnosti“, očarao je sve sinoć u Dvoru svojim istaončanim, gotovo pjesničkim senzibilitetom i izražajnošću. Glazbenu čaroliju stvarao je sklopljenih očiju izvodeći Bachovu Suitu u d-molu u obradi velikana hrvatske glazbe Valtera Dešpalja. U prvom dijelu programa tu su bile i Fantazija br. 3 u e-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta u obradi Çekua, koji već niz godina marljivo i posvećeno obrađuje djela ne-gitarističke klasične glazbene literature prilagođavajući ih specifičnostima gitare, te lirska i efektna 20. sonata za klavir u C-duru Ludwiga van Beethovena, također u njegovoj obradi. U drugom dijelu večeri publika je čula Omaggio a Marko Ruždjak jednog od najistaknutijih hrvatskih gitarista Gorana Listeša. Skladba je posvećena velikom hrvatskom skladatelju Marku Ruždjaku, a upravo ju je Çeku praizveo lani na Osorskim glazbenim večerima, neposredno prije prerane smrti Listeša. Uslijedilo je jedno od najizvođenijih i najcjenjenijih djela velikog Agustina Barriosa La Catedral koje je, kako je Çeku najavio, uistinu sjajno zvonilo Dvorom. Kako gitara u Dvoru dobiva krila dočarala je Brazilska pučka suita Heitora Villa-Lobosa, skladba u kojoj su skladno sjedinjeni živost i doza melankolije. Publika je Çekua nagradila dugotrajnim aplauzom i s više poziva na poklon. Dignuvši gitaru u zrak u zahvalu, ovaj je umjetnik za kraj odsvirao Melodia sentimental Heitora Ville Lobosa, zatvorivši prikladno osjećajno i svečano posljednji festivalski koncert u Dvoru.

72. Dubrovačke ljetne igre zatvorit će sutra, 25. kolovoza u 22:00 sata ispred Katedrale Opera gala na kojoj će nastupiti svjetske pjevačke zvijezde – sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé – uz mladog tenora Roka Radovana sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem mo. Ivana Repušića.

Pročitajte još

Održana večer poezije posvećena Milanu Milišiću

Dulist

Arnab Bhattacharya i Rohen Bose predstavili indijsku klasičnu glazbu

Dulist

Veličanstvena večer u Dvoru uz Miloša Karadaglića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija