Kultura

Petrit Çeku u Dvoru potvrdio status miljenika festivalske publike

Virtuoz na gitari i istinski umjetnik Petrit Çeku, recitalom održanim u ponedjeljak u atriju Kneževa dvora, potvrdio je status miljenika festivalske publike očaravši prisutne vrsnim muziciranjem kojim je dosegao same gitarističke vrhunce. Dug aplauz ispratio je posljednji festivalski koncert u Dvoru za kojeg je večernji program – sastavljen od djela Bacha, Mozarta, van Beethovena, Listeša, Barriosa i Ville-Lobosa – posebno odabran.

Petrit Çeku, kojeg je Branimir Pofuk nazvao „princom gitare“, a ugledni kritičar Colin Cooper izdvojio kao „solista visokih mogućnosti“, očarao je sve sinoć u Dvoru svojim istaončanim, gotovo pjesničkim senzibilitetom i izražajnošću. Glazbenu čaroliju stvarao je sklopljenih očiju izvodeći Bachovu Suitu u d-molu u obradi velikana hrvatske glazbe Valtera Dešpalja. U prvom dijelu programa tu su bile i Fantazija br. 3 u e-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta u obradi Çekua, koji već niz godina marljivo i posvećeno obrađuje djela ne-gitarističke klasične glazbene literature prilagođavajući ih specifičnostima gitare, te lirska i efektna 20. sonata za klavir u C-duru Ludwiga van Beethovena, također u njegovoj obradi. U drugom dijelu večeri publika je čula Omaggio a Marko Ruždjak jednog od najistaknutijih hrvatskih gitarista Gorana Listeša. Skladba je posvećena velikom hrvatskom skladatelju Marku Ruždjaku, a upravo ju je Çeku praizveo lani na Osorskim glazbenim večerima, neposredno prije prerane smrti Listeša. Uslijedilo je jedno od najizvođenijih i najcjenjenijih djela velikog Agustina Barriosa La Catedral koje je, kako je Çeku najavio, uistinu sjajno zvonilo Dvorom. Kako gitara u Dvoru dobiva krila dočarala je Brazilska pučka suita Heitora Villa-Lobosa, skladba u kojoj su skladno sjedinjeni živost i doza melankolije. Publika je Çekua nagradila dugotrajnim aplauzom i s više poziva na poklon. Dignuvši gitaru u zrak u zahvalu, ovaj je umjetnik za kraj odsvirao Melodia sentimental Heitora Ville Lobosa, zatvorivši prikladno osjećajno i svečano posljednji festivalski koncert u Dvoru.

72. Dubrovačke ljetne igre zatvorit će sutra, 25. kolovoza u 22:00 sata ispred Katedrale Opera gala na kojoj će nastupiti svjetske pjevačke zvijezde – sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé – uz mladog tenora Roka Radovana sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem mo. Ivana Repušića.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija