Kultura

NOVA GLAZBENA POSLASTICA Deveti Međunarodni festival ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

NOVA GLAZBENA POSLASTICA Deveti Međunarodni festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'

Dubrovački simfonijski orkestar od 27. kolovoza do 21. rujna priprema već tradicionalni glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto“. Kako se Orkestar približava svojoj stotoj obljetnici djelovanja, tako se razvija i festivalski program namijenjen svim ljubiteljima glazbe i Grada kao najljepše pozornice. Publiku očekuje devet koncerata koje će izvesti članovi Orkestra s poznatim solistima iz Hrvatske i inozemstva.
Glavni dirigent i glazbeni direktor festivala, Marc Tardue, poručuje publici da, bez obzira na pandemiju i mjere, Orkestar želi ponuditi svojoj vjernoj publici izvanredan kulturni i umjetnički program.
– U ovim izazovnim vremenima pandemije, Dubrovački simfonijski orkestar odlučno nastavlja s odabranom ponudom najbolje klasične glazbe u suradnji s istaknutim međunarodno priznatim solistima i dirigentima. Bez obzira na brojne mjere, Orkestar će predstaviti četiri velika simfonijska programa, posvećena Beethovenu i Mendelssohnu – rekao je Tardue.
Festival će otvoriti ugledna slovenska pijanistica dubrovačkog porijekla Dubravka Tomšič Srebotnjak koncertom ispred Kneževa dvora, pod ravnanjem maestra Ivana Huta. Dubravka Tomšič Srebotnjak, Grand Dame of the Piano, proslavljena je pijanistica koja je nastupala diljem svijeta, a ovim nastupom obilježava i važne obljetnice svojega umjetničkog rada.
U nastavku festivala očekuje nas koncert u suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik, a potom i koncert proslavljenog kineskog violinista, Dan Zhua koji će također nastaviti temu Beethovena na ovom festivalu. Naša publika je već imala prilike uživati u izvedbama DSO Brass & Percussion septeta te D&B piano dua koji čine Bruno Vlahek i Dubravka Vukalović, stoga će njihovi nastupi ponovno obogatiti naš program. Jedan od koncerata bit će posvećen dodjeli Nagrade Ivan Dražinić, na kojem će nastupiti prošlogodišnji dobitnik, Ivan Vihor.
Rado viđena gošća Dubrovnika i Orkestra, proslavljena pijanistica Jasminka Stančul počastit će festivalsku publiku koncertom pod ravnanjem maestra Tarduea uz birana djela F.B. Mendelssohna. No, poseban komorni koncert održat će se u suradnji s gudačkim kvartetom DSO-a, na kojem će Jasminka Stančul nastupati s Franom Matušićem uz birani glazbeni program. U finalu festivala, Orkestar će pred Katedralom nastupati pod ravnanjem sjajnog dirigenta Noormana Widjaje, uz istaknutog violinista Iskandara Widjaju.
Maestro Tardue zaključuje svoj program porukom:
– U ovim teškim vremenima ispunjenima brigom, nadamo se da će vam naša glazba donijeti mir i utjehu, povezujući nas ponovno kroz umjetnost i vrhunske izvedbe Orkestra i njegovih gostiju.
Ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, a građani Dubrovnika pri kupnji na blagajni orkestra ostvaruju niz pogodnosti. Program festivala objavljen je na internetskoj stranici Orkestra, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti na broj 091 613 7314. Svi naši koncerti prijavljeni su u sustavu Sigurna okupljanja.
Festival se održava u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Ministarstvom kulture, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika i Rixos Premium Dubrovnik.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist