Aktualno

Petar Tomev Mitrikeski održat će dva predavanja u Dubrovniku

04.06.2013., Bjelovar - Narodna knjiznica Petar Preradovic, u sklopu ciklusa Znanost svima na studijskom je odjelu organizirala predavanje Znanost i duhovnost na kojoj je gostovao Petar Tomev Mitrikeski sa zagrebackog Instituta za istrazivanje i razvoj odrzivih ekosustava, te voditeljica ciklusa Mira Seretin Slajs."nPhoto: Damir Spehar/PIXSELL

Ima li znanost granice? Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva sve zainteresirane na predavanja koje će u ponedjeljak, 2. listopada i utorak, 3. listopada 2023. održati dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski u Dvorani Ivana Pavla II. (Poljana Paska Miličevića 4).

Prvo predavanje (ponedjeljak, 2. listopada) održat će s naslovnom temom Onesposobljavanje gena (tehnologija rekombinantne DNA). Sve informacije potrebne za ustroj i funkcioniranje stanice uskladištene su u njenoj nasljednoj tvari, tj. molekuli DNA. Iz toga proizlazi jedinstvena spoznaja da kontroliranom promjenom zapisa u DNA možemo utjecati na značajke stanice. To čovječanstvu daje mogućnosti preustroja života. Predavanje nastoji na popularan način pojasniti temeljne postavke tehnologije rekombinantne DNA (tj. genetičkog inženjerstva), a namijenjeno je općoj javnosti koja se zanima za učene teme.

Smisao života (utorak, 3. listopada) naslov je predavanja koje će na zabavan način nastojati potaknuti na dublje promišljanje o zbilji koja nas okružuje. Tri su temeljna učena pitanja: Što? – Kako? – Zašto? Prvo je deskriptivno (tiče se razvrstavanja), drugo kvantitativno (tiče se mehanizma), a treće bitno tj. suštinsko (tiče se smisla). Znanost je uobičajeno vrlo uspješna u odgovaranju na prva dva pitanja, ali ostaje nemoćna kod trećeg na kojeg je isključivo usmjerena filozofija, nudeći različite odgovore. Zanimljivo, premda se ne zanima primarno za niti jedno od ta tri pitanja, teologija je uvjerena da zna odgovor na treće tj. najteže pitanje.

Petar Tomev Mitrikeski rođen je 1969. godine u Prilepu u Prespansko-pelagonijskoj biskupiji u Makedoniji u kršćanskoj obitelji makedonskih Bugara duže građanske tradicije. Diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne genetike pod mentorstvom pokojnog prof. dr. sc. Zoran Zgaga (1956.-2011.). Djelatnik je Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te vanjski suradnik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje genetiku (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju & Odsjek za psihologiju). Dugogodišnji je suradnik Instituta Ruđer Bošković (Zavod za molekularnu biologiju, Laboratorij za evolucijsku genetiku, istraživačka grupa dr. sc. Krunoslava Brčić-Kostića). Područja njegovog znanstvenog interesa su Genetika (molekularna genetika jednostaničnih organizama – rekombinacija i popravak DNA, genetička transformacija, populacijska genetika/genomika i kvantitativna genetika), Povijest i filozofija biologije te Odnos znanosti i kršćanstva.

Naslovna fotografija: Damir Spehar / Pixsell

Pročitajte još

NADZOR VOZAČA Sutra policija pojačano na cestama!

Dulist

U SUBOTU Otkriva se mural dubrovačkom branitelju Cvijetu Antunoviću!

Dulist

‘DOBRI DUH HNK KONAVLJANIN’ Napustio nas je Ivan Čeliković

Dulist