Politika

Pero Vićan: Pravomoćne presude će me samo ojačati u kandidaturi, a ja u životu nagovaram samo žene!

Pero Vićan: Pravomoćne presude će me samo ojačati u kandidaturi, a ja u životu nagovaram samo žene!

Pravomoćna presuda u aferi Šipan mi neće smetati u kandidaturi za gradonačelnika Dubrovnika nego će me ojačati, a kaznu za aferu Vrtove sunca sam završio iako stvar nije još gotova jer konačnu riječ ima dati Ustavni sud, rekao je na današnjem predstavljanju kandidata za predstojeće lokalne izboreu Dubrovniku predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora, Pero Vićan.

Odgovarajući na novinarski upit o tome treba li zakon regulirati tko se smije baviti politikom, te smiju li se pravomoćno osuđeni pojedinci kandidirati, Vićan je odgovorio kako bi trebalo uvesti neku vrstu suspenzije.

”Smatram kako bi trebalo uvesti jedu vrstu suspenzije i točno u zakonu precizirati koja su to kaznena djela za koja je netko osuđen i zbog kojih se ne smije natjecati. Onda ne bi imali proizvode poput npr. Lex Čačića, a znam i da bi neki htjeli napraviti Lex Vićan”, rekao je predsjednik DDS-a te dodao kako nije protiv ograničenja kandidature za teška kaznena djela.

Ustvrdio je kako je protiv toga da se takvi zakoni donose ili mijenjaju pred izbore, a na upit odnosi li se takav stav i na njegove pravomoćne presude, obje za poticanje zlouporabe položaja i ovlasti Vićan je izbjegao izravan odgovor.

”Ja sam kaznu za Vrtove sunca (bezuvjetna zatvorska kazna zamijenjena za radom za opće dobro op.a.) završio, a za slučaj Šipan (šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje godinu dana) vam mogu dati presudu ako želite”, rekao je Vićan i potom pitao novinare što je tamo bilo kazneno djelo.

”Terete me da sam tamo nagovorio nekoga? Ja sam u životu samo žene nagovarao”, rekao je Vićan koji je komentirajući dosadašnju kampanju i posebno komentare na svoj račun od strane nekadašnjeg koalicijskog partnera i suosuđenika u aferi Šipan, bivšeg gradonačelnika Dubrovnika i sada kandidata za gradonačelnika, HNS-ovog Andra Vlahušića, ustvrdio kako je Vlahušić ”hodajuća laž”.

”Čovjek je hodajuća laž, od početka do kraja, u svemu”, rekao je Vićan u osvrtu na sukob koji je među njima nastao, među ostalim i zbog afere Šipan.

Naime, kako je objavljeno u utorak, Vrhovni sud 16. prosinca 2014. godine pravomoćno je presudio kako su Vlahušić i Vićan krivi za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to zlodjelo. Vlahušić je osuđen za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki “Dubrovačko primorje”, odnosno jer je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da je kao gradonačelnik Vlahušić imao ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema pravomoćnoj presudi, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje je Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.
Vićan je pak osuđen da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Grad Dubrovnik od njegove tvrtke “Dubrovačko primorje” kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.
Vićan se u cijelom slučaju branio šutnjom, a nakon objave presude Vlahušić je za njega rekao kako ”nije ni dobar ni hrabar čovjek”.

Inače, Pero Vićan je kao svoje kandidate za zamjenike gradonačelnika najavio Doris Lepeš Matić i Lukšu Matušića, te istaknuo kako će njegovu listu sačinjavati novi mladi ljudi jer ”DDS nije njegova privatna prčija”.

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist