Aktualno

PEOVIĆ O POSLJEDICAMA SANKCIJA RUSIJI Turska i Srbija mogu očekivati veliko povećanje zračnog prometa

PEOVIĆ O POSLJEDICAMA SANKCIJA RUSIJI Turska i Srbija mogu očekivati veliko povećanje zračnog prometa

Predsjednik Hrvatskog saveza zračnog prometa i direktor Zračne luke Brač Tonči Peović osvrnuo se na društvenim mrežama na uvođenje sankcija europskih država prema Rusiji. Ističe kako se one odnose na zabranu trgovine avionima i dijelovima za avione, dok su unilaterarno neke zemlje uvele zabrane letova za ruske kompanije.
-Posljedice tih mjera su da će vrlo skoro velika flota putničkih aviona od oko 985 aviona koje prometuju u 43 ruske kompanije, unutar domaćeg zračnog prometa Rusije ,a posebno u međunarodnom prometu biti prizemljena, pa se Rusija ne može osloniti na kapacitete aviona i funkcionalnost zračnog prometa svoje ogromne zemlje sa 9 vremenskih zona.
Sa druge strane, zabrana letenja ruskim kompanijama prema EU, gotovo sigurno će dovesti do zabrane letenja europskih kompanija preko ruskog zračnog prostora, što će zakomplicirati letove za Daleki istok.
Zemlja koja je najbliža za transfer putnika iz Rusije prema EU, a koja nije uvela zabrane letova je Turska, te je logično očekivati da će se u narednom razdoblju za Moskvu iz EU letjeti preko Istanbula. Obzirom da je Srbija potpisnica “Horizontalnog sporazuma o zračnom prometu” sa EU, i Srbija kao nečlanica EU ima šanse za uzimanje dijela tržišta od ruskih kompanija.
Isto tako, zatvaranjem ruta iz EU preko Rusije za daleki istok, stvara alternativu izbjegavanja ruskog zračnog prostora spuštanjem ruta prema jugu i to uglavnom preko turskog zračnog prostora, ali i znatno duže rute sa znatno više potrebnog goriva, kojeg cijena zbog krize i onako raste – istaknuo je Peović na Facebooku.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist