AktualnoDuList PROMO

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

Creatures– Tematske staze Pelješca i Dubrovačkog Primorja

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom zraku predstavlja aktivan način odmora koji unatoč uloženom fizičkom naporu ispunjava snagom i zadovoljstvom. Ako vam ova rečenica izaziva trnce, osoba ste nemirnog duha, stalno ste u pokretu te težite probijanju svojih osobnih granica, Pelješac i Dubrovačko Primorje su prava mjesta za vas. Ove razvedene i prirodno bogate mikrolokacije pružaju atraktivne rute bilo da ste ljubitelj biciklizma, planinarenja ili pješačenja. Planinarske, pješačke i biciklističke staze ovog kraja prilagođene su ljudima različitog iskustva, kondicije i avanturističkog znanja pa tako svatko može pronaći idealnu rutu za sebe.

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

Biciklističke staze

Ljubitelji biciklizma na Pelješcu dolaze na svoje jer je ovaj poluotok svojom dužinom i reljefom idealan za vožnju turama različitih zahtjevnosti. Baš zato su turističke zajednice poluotoka u suradnji s iskusnim lokalnim biciklistima osmislile i izradile interaktivnu mapu s ukupno pet biciklističkih staza zajedničke dužine od 184 km. Dužine kružnih staza kreću se od 28 kilometara do 50 kilometara, koliko iznosi najduža. Težina staza kreće se od srednje zahtjevnih do iznimno zahtjevnih pa je preporuka opremiti se dovoljnom količinom vode. Svaka staza započinje u svojem mjestu kao što su Orebić, Kuna, Žuljana, Ston i Orebić te nudi vožnju dijelom po makadamu, a dijelom po asfaltu. Ona najteža donosi i tri kilometra vožnje po planinarskim putevima. Pa tko je zaista fizički spreman, može se u njoj okušati.

Primorje također može ponuditi raznorazne biciklističke rute. A koju rutu izabrati olakšava nam Općina Dubrovačko Primorje koja je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja izradila interaktivnu mrežnu mapu biciklističkih staza Primorja. Za lakše snalaženje na terenu, postavljeni su QR kodovi s oznakama lokacije i informacijama o terenu na kojem se nalaze. Zato je preporučljivo da biciklisti sa sobom imaju mobitel s internetskom vezom, što će im pomoći u snalaženju. Prva označena tematska biciklistička staza pod nazivom ‘Stećci Dubrovačkog primorja’ dužine je 50 kilometara, a proteže se od Slanog do Bistrine. Promet po cestama gornjih sela Primorja je rijedak, vidikovci prekrasni pa tako vožnja ovom dionicom predstavlja nezaboravno iskustvo. Sela poput Visočana i Smokovljana su zanimljiva za posjetiti, cesta je dobra, dok je promet vrlo rijedak.

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

Pješačke i planinarske staze

Čim pomislimo na planinarenje na Pelješcu, grandiozni prizori svetog Ilije, najvišeg vrha Pelješca, past će nam na pamet. Iskusnim i onim manje iskusnim planinarima ovo je omiljena i dobro poznata destinacija, ponajprije zbog vidika koji se s njega otvara prema otocima s jedne strane te prema kopnu s druge strane.

Zajedničkim trudom turističkih zajednica izrađena je interaktivna mrežna mapa planinarskih i pješačkih staza na Pelješcu. Ukupno 6 planinarskih staza zajedničke dužine 39 kilometara prilagođene su planinarima rekreativcima kao i onima nešto iskusnijima. Za svaku stazu su dostupni digitalni tragovi koji se mogu preuzeti i koristiti na pametnim telefonima i satovima. Preporuka planinarima je svakako dobra oprema, zaštita protiv sunca i dovoljna količina vode.

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

Za razliku od zahtjevnijeg planinarenja, pješačenje je moguće i oko većih naselja pa se tako neke pješačke staze nalaze oko Stona, Malog Stona, Trpnja i Orebića.

Krenuti u avanturu planinarenja i pješačenja možete i u Primorju pa je tako vrlo praktičan Turističko -planinarski zemljovid Dubrovačkog Primorja koji je nastao kao kruna suradnje Općine i Hrvatske gorske službe spašavanja. Prije polaska na teren, svakako nabavite ovaj zemljovid u knjižarama i prodavaonica sportske opreme za planinare.

PELJEŠAC I DUBROVAČKO PRIMORJE Raj za avanturiste i rekreativce

Penjanje

Što to čovjeka vuče ka ovoj aktivnosti? Iako će penjanje mnogi nazvati ekstremnim sportom, ono predstavlja potpuno prirodnu i intuitivnu aktivnost. Osim što je iznimno zabavna, donosi i brojne dobrobiti za tijelo i duh te razvija razne vještine. Pruža užitak pokreta, osjećaj rizika, nalet adrenalina te ponos nakon svakog uspješnog uspona.

Pelješac obiluje stijenama za penjanje. Naročito je mnogo stijena oko Orebića na Svetom Iliji i pravo je čudo da uz svu silu sportskih rekreativaca i avanturista, stijene ne pune sportskim penjačima. Da bi penjanje bilo uspješno te da bi privuklo penjače koji će dio svoga boravka i odmora provesti na stijeni, potrebno je uređeno i osigurano penjalište. Prva dva sektora penjališta uređena su iznad Orebića pored malenog Gurića sela. Penjalište pored ovog mjesta nudi preko dvadeset smjerova. U Gurića selu se nalazi i mali OPG, gdje se može fino zaokružiti dan nakon penjanja, uz večeru ili ručak i dobru kapljicu plavca malog.

Specifičnosti ovih mikrolokacija Pelješca i Dubrovačkog Primorja su prirodne atrakcije povezane uz način života uz more, a za cilj imaju širenje horizonta mladih turista. To sve je objedinjeno jedinstvenim projektom Creatures koji predstavlja turistički temelj kako za lokalno stanovništvo tako i za Dubrovačko-neretvansku županiju. Mikolokacije Pelješca i Dubrovačkog primorja su podijeljene u dvije tematske staze pod nazivom LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon.

Foto: Regionalna agencija DUNEA

Projekt CREATURES Regionalna agencija DUNEA ugovorila je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020. (INTERREG ADRION) i sufinanciran je 85% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 212.356,49 eura, dok je ukupan proračun projekta 1.725.396,51 eura. Projektni partneri su i Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorat za kulturu Vlöre (AL), te Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA).

Interreg ADRION - CREATURES
Interreg ADRION – CREATURES

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist