Grad

Pedeset crvenih balona kao znak podrške ženama koje su preboljele moždani udar

dan crvenih haljina

Kampanji javnozdravstvenog karaktera ‘Dan crvenih haljina’ pokrenutu s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, koja se već tradicionalno održava prvi petak u veljači priključile su se zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

‘Go Red for Women’ međunarodna je akcija posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod ženske populacije. Tako su uz predstavnice Grada obilježavanju ‘Dana crvenih haljina’ nazočile i medicinske sestre Doma zdravlja koje su odjenuvši se u crveno, željele skrenuti pozornost na iznimno visoke brojke smrtnosti kod žena te ih ovim činom potaknuti da brinu o svom zdravlju. Također, kao znak podrške točno u 12 sati u zrak je pušteno pedeset crvenih balona.

-Danas smo se ovdje ispred crkve sv. Vlaha okupili kako bismo i ove godine podsjetili na važnost zdravog života. Svim djevojkama i ženama neka današnji dan bude motiv da više promišljaju o svakodnevnim navikama, rutinama i potrebi kretanja koje mogu doprinijeti kvaliteti života u svakom smislu, mentalnom i fizičkom – kazala je u ovoj prigodi zamjenica Tepšić.

Podsjetimo, “Dan crvenih haljina” organizira Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo, a ove će se godine u akciju diljem zemlje uključiti i hrabre žene koje su preboljele moždani udar. Na taj način zajedno žele upozoriti na specifičnosti moždanog udara u žena, skrenuti pažnju na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist