Aktualno

PDV sa 23 na 25%?

Radimir Čačić, budući potpredsjednik vlade za gospodarstvo, izjavio je kako nova vlada morati korigirati PDV, s obzirom da su to učinile i sve europske zemlje u posljednji nekoliko godina.

Nije rekao koliki bi PDV mogao biti, ali u javnosti se već spominje stopa od 25 posto, čime bi se Hrvatska zadržala pri vrhu europskih zemalja prema poreznom opterećenju potrošnje. I sa sadašnja 23 posto PDV-a ispred Hrvatske su samo bogate skandinavske države te Mađarska, koja će od iduće godine svoj PDV podići na 27 posto.

Dva posto veći PDV donio bi državnoj blagajni oko 3,5 milijardi kuna veće prihode, no s njime bi došlo do pada potrošnje, povećavanja inflacije i bijega u sivu zonu. Hrvatska narodna banka poručila je novoj vladi da se prihvati škara i smanji proračunske rashode za punih 9 milijardi kuna. Svjetska banka poslala je sličnu poruku.

Kako pišu neki mediji, mogla bi to biti i najava ukidanja nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige već od travnja ili srpnja 2012. godine, a ne od datuma ulaska Hrvatske u EU, što je krajnji rok za usklađivanje tog poreznog oblika s EU.

Od budućeg ministra turizma Veljka Ostojića stigla je ideja o smanjenju poreza u turističkoj djelatnosti. Prema njegovom prijedlogu stopa PDV – a u turizmu bi mogla iznositi od osam do deset posto.

Pročitajte još

Brodovi za Lokrum ove će subote nešto drukčije ploviti. Provjerite promjene

Dulist

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija