Aktualno

Pazi, porezni inspektori!

Pazi, porezni inspektori!

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. 

Sedmo mjesto naše ljestvice zauzela je famozna fiskalizacija.

Fiskalizacija je pojam koju su dubrovački poduzetnici, a ponajviše ugostitelji, ove godine jako dobro upoznali. Mnogi od njih i kroz loše iskustvo. Jer u prvoj godini primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom dubrovački porezni obveznici postali su konstantna lovina poreznih inspektora.

Odjednom je svima njima glavna briga postala brojanje sitnog u kasi – ima viška, ima manjka. Neka iskustva s poreznim inspektorima prerasla su i u urbani mit. Pričalo se tako kako su porezni inspektori iz unutrašnjosti Hrvatske, oblače se u polugole turiste i vrlo uvjerljivo ih oponašaju. Vrhunac je bila priča o tamnoputim inspektorima koji sjajnim znanjem stranog jezika pokušavaju prevariti naše vrijedne ugostitelje.Tako su u ljetnim mjesecima bili zatvoreni brojni poznati dubrovački lokali, njih barem 50-ak.
Latino club Fuego, caffe barovi Platanus, Ae, Dix, Vertigo, kao i Konoba Sveti Jakov, restoran Ragusa 2, slastičarnice Dolce Vita i Gossip, suvenirnica Stradun Fashion, nekoliko pekara, ali i dva restorana na Lopudu, jedan u Kobašu… Najčešći epilog – plomba na vratima i novčana kazna. Veliki strah vladao je i među ribarima, koji smatraju kako njihov ulov ne podliježe fiskalizaciji, a na pjacama u Gradu, Gružu i Lapadu mirni nisu bili preprodavači. Fiskalizacija je posla koštala i našeg kolportera Nenada Jovanova Cileta, koji je naš list prodavao na gradskim ulicama.
A iz Porezne samo sjajne vijesti. U usporedbi s godinom ranije promet privatnih poduzetnika u prvih šest mjeseci povećan je nekoliko puta, a najveći pojedinačni rast isporuka bio je čak 1147 posto.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist