Aktualno

PARLAMENTARNI IZBORI 3,1 milijun eura za skoro 7.700 osoba u izbornim povjerenstvima

kotarski izbori lapad014

Ukupno 7.631 osoba je imenovana u izborna povjerenstva koja će provoditi izbore za Hrvatski sabor koji su za manje od tri dana. Za njihove naknada osigurano je oko 3,1 milijun eura doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu, objavljuje HINA.

Izborna povjerenstva 11 izbornih jedinica te 556 općinskih i gradskih izbornih povjerenstava imaju stalni i prošireni sastav, u stalni su imenovane 3.402 osobe, suci i istaknuti pravnici, a u prošireni 4.229 osoba koje ne moraju biti pravnici. O pitanju koliko je sudaca imenovano u stalne sastave izbornih povjerenstava, DIP ne vodi statističke podatke.

DIP je odredio koliku će naknadu za svoj rad dobiti članovi izbornih povjerenstava. Kod određivanja naknade za izborna povjerenstva deset izbornih jedinica u Hrvatskoj kriterij je bio broj izbornih povjerenstava i broj biračkih mjesta u svakoj jedinici. Nadalje, kriterij za određivanje naknade za općinska i gradska izborna povjerenstava bio je broj biračkih mjesta na području svake pojedine općine, odnosno svakog grada, s tim da je gradskim povjerenstvima u kojima će se prikupljati izborni materijal, naknada veća 20 posto.

Primjerice, najvišu će naknadu dobiti članovi izbornog povjerenstva 3. izborne jedinice, svaki od šest članova stalnog sastava, po 1.390 eura neto, a svaki od osam članova proširenog sastava po 695 eura neto. Najmanju naknadu dobit će članovi izbornog povjerenstva 1. izborne jedinice, svaki član stalnog sastava po 950 eura neto, a svaki proširenog po 475 eura neto.

Na taj način će, na istom primjeru, u 3. izbornoj jedinici najveće naknade dobiti izborna povjerenstva u Varaždinu (po 590 eura neto članovi stalnog sastava, po 295 eura neto članovi proširenog), Čakovcu i Ivancu (stalni sastav po 480 eura neto, prošireni po 240), a najmanje članovi izbornog povjerenstva općine Dekanovec (po 280 eura članovi stalnog, a po 140 eura neto članovi proširenog sastava).

Iznimno od tih pravila, članovi stalnog sastava izbornog povjerenstva 12. izborne jedinice u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, a koju čini cijela država, dobit će naknadu od 800 eura neto po osobi, a stalni sastav Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba (1., 2. i 6. izborna jedinica) po tisuću eura neto.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist