Kultura

Papir pjeva u rukama Jagode Buić

Papir pjeva u rukama Jagode Buić

Izložba kolaža svestrane umjetnice Jagode Buić „Carta canta 2“ otvorena je sinoć u sklopu popratnog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza.

Izložba „Carta canta 2“ nastavak je ciklusa započetog prije desetak godina kojim je otvorena nova dionica u stvaralaštvu Jagode Buić. Nadahnuće i izazov autorica je pronašla u oblikovanju papira, materijala koji intrigira podjednako kao podloga i kao struktura. Tehnikom kolažiranja, akumuliranja i ljepljenja, autorica je stvorila žive papirnate kompozicije, koji su osim u Sponzi, izloženi i u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.
 
– Izložba je posećena Predragu Vušoviću i zahvaljujemo Jagodi što je svoj dio života prenijela u ovoj palači. Nekad bi je nazvao graditeljem a nekad fotografom  – istaknuo je Krešimir Dolenčić, intendant DLJI.
 
– Papirnate strukture autoričinih reljefa i skulptura jednako kao i drugi materijali u rukama je  meštrovice, postaju majstorska polja  koja svojim umijećem oživljava Jagoda Buić, slažući ih u svjetove  međusobno različite, a rezultatom sljubljene teksture i kromatike – naglasila je uz ostalo  ravnateljica Umjetničke galerije Vesna Delić Gozze
 
 –  Jagoda je ovom gradu posvetila velik dio svog rada, imaginacije, prostorne misli, i ova izložba je nastala na temelju one prethodne koju je krstio Luko Paljetak, prepoznavši u papiru, poeziju tvari i materije. Jagoda je uvijek znala prepoznati stvarnosti, dati vlastitu mjeru nečemu što je organsko, što je životno, prije toga što je treperilo, raslo i živjelo. Odnos između života i oblika kod Jagode je raznolik i bogat. Ona je na papiru još šire, raznolikije realizirala svoju imaginaciju – dodao je akademik Tonko Maroević.

Izložbu je otvorila u ime ministrice kulture Andree Zlatar Violić, pomoćnica ministrice Vesna Jurić Bulatović.

Jagoda Buić svestrana je umjetnica s preko 120 različitih projekata iza sebe u kojima je kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove ostavila zapažen trag kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Osim rada na kazališnim i filmskim projektima stvara i izlaže tekstilne forme u prostoru koje bilježe veliki uspjeh pa su danas njene tekstilne instalacije dio najvažnijih svjetskih muzeja uključujući i Metropolitan Museum u New Yorku i Muzej moderne umjetnosti u Parizu. 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist