Kultura

‘PAPINSTVO I BUGARI’ Veleposlanstvo Bugarske otvorilo izložbu u Narodnoj knjižnici

'PAPINSTVO I BUGARI' Veleposlanstvo Bugarske otvorilo izložbu u Narodnoj knjižnici

Cilj izložbe je pokazati koliko smo mi bliski i doista se nadam da će hrvatski građani ovdje moći vidjeti puno priča o bliskosti Bugara i Hrvata – rekla je Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj pri otvorenju izložbe ‘Papinstvo i Bugari’ u petak u Narodnoj knjižnici Grad.

Izložba koja je već posjetila Zagreb i Đakovo, a prema riječima veleposlanice nakon Dubrovnika će posjetiti Split i čak Vatikan prikazuje odnos Bugarske sa Svetom stolicom od 9. stoljeća pa sve do danas.

Izložbi je nazočio i biskup Mate Uzinić, a izložba osim suradnje Bugarske i Vatikana govori mnogo i o povezanosti Hrvatske s Bugarskom kroz vjerske institucije kroz povijest.

– Osim Dubrovnika, ovdje smo pokazali i priču o grofu Pejačeviću čija obitelj potječe iz Bugarske vezano za jedan gradić Čiprovci u Bugarskoj koji je u 17. stoljeću ustao protiv Osmanske vlasti, a ustanak je organiziran uz pomoć franjevačkog reda iz Slavonije i Bosne. Nakon neuspjeha ustanka cijeli gradić se preselio u Slavoniju, a Pejačevići su dobili ne samo grofovsku titulu nego i mogućnost pomoći Bugarima uz druge imućne građane Austro-Ugarske – istaknula je Vasileva Georgieva.

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov iz katoličke Nikopoljske biskupija.

Izložba će biti otvorena dva tjedna.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist