Kultura

NAJSTARIJI ŠIVANI BROD NA MEDITERANU Nagrađivana izložba stigla i u Rupe

NAJSTARIJI ŠIVANI BROD NA MEDITERANU Nagrađivana izložba stigla i u Rupe

Nije samo najstariji brod na Jadranu. Nije samo najstariji šivani brod na Mediteranu. Već s te dvije stvari se možemo ponositi, ali ovo je još nešto više – rekao je koautor izložbe ‘Zambratija – prapovijesni šivani brod’ Marko Uhač na otvorenju u petak u muzeju Rupe.

Međunarodno istraživanje zajednički su proveli dr. sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre iz Pule, Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli te dr. sc. Giulia Boetto s francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja pri Sveučilištu Aix-Marseille.

– Ovo je brod koji svojim karakteristikama doslovno pokazuje ono što su teoretičari brodogradnje pisali zadnjih 200 godina, a to je da je kobilica i matrica za razvoj današnjih drvenih brodova bio monoksil ili ladva, dubenica ili ćupa. To su izdubljena debla, jedna od najprimitivnijih plovila i koja su težila daljnjem razvoju tako da su dodavanjem dasaka s obje strane povećavali tonažu i veličinu broda. Utoliko je Zambratija važna i vjerujemo da će u budućnosti zaslužiti svoje mjesto u knjigama o povijesti brodogradnje – istaknuo je Uhač.

Izložba prikazuje rezultate arheoloških istraživanja i analiza ostataka broda koji datiraju iz 10. do 12. stoljeća prije Krista, odnosno iz kraja brončanog doba. No čak i važna arheološka otkrića često imaju vrlo obične početke.

– Pitalo me jako puno ljudi kako smo mi zapravo pronašli i kako smo doznali za ovaj fenomenalan nalaz. Moram reći da je od tog dana prošlo 11 godina. S kolegama sam radila podvodno istraživanje kod rta Savudrija i bili smo na proslavi 190 godina Savudrijskog svjetionika, našeg najstarijeg na Jadranu i tom prilikom je naš prijatelj podijelio jednu informaciju koju mu je rekao njegov prijatelj ribar o postojanju jednog drvenog broda u uvali Zambratija kod Umaga – rekla je Koncani Uhač.

Nakon prijateljske dojave počela su istraživanja koja su naposljetku i utvrdila važnost otkrića. Izložba koja je iz tih istraživanja nastala višestruko je nagrađivana, pa je tako osvojila godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji izloženi projekt 2017. godine, Nagradu za najbolji projekt arheološkog društva, Nagradu za promociju baštine te Nagradu za međunarodnu suradnju.

Podsjetimo, autori izložbe su dr. sc. Ida Koncani Uhač, dr. sc. Giulia Boetto i Marko Uhač, a koordinator dubrovačke izložbe je dr. sc. Domagoj Perkić, kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2019. godine.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist