Aktualno

PAPA POTVRDIO Bozanić se povlači, Kutleša novi nadbiskup

PAPA POTVRDIO Bozanić se povlači, Kutleša novi nadbiskup
11.3.2023., Zagreb - Misno slavlje u povodu 21. obljetnice smrti sluge Bozjega kardinala Franje Kuharica predvodio je zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic, a misi je nazocio i buduci zagrebacki nadbiskup Drazen Kutlesa. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj jutro je poslala priopćenje u kojem stoji da je papa Franjo prihvatio odreknuće zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom, te će ga naslijediti Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije, donosi Jutarnji list. U prijevodu to znači, kako ističu, da Mons. Kutleša već danas preuzima Bozanićevu stolicu.

Sam Bozanić rođen je 1949. što znači da bi sljedeće godine trebao napuniti 75 godina. U skladu s dosadašnjem praksom, biskup koji napuni 75. šalje Papi molbu za odreknućem od službe. Kardinal Bozanić to je učinio godinu dana ranije i to nakon što mu je papa Franja odredio nasljednika, nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu.

– Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kard. Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup kadjutor iste nadbiskupije – prenose priopćenje.

Večernji list donosi životopis novog nadbiskupa – zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, koji od danas nasljeđuje umirovljenog kardinala Josipa Bozanića, rođen je 1968. godine u Tomislavgradu, a na novu dužnost dolazi nakon pozicije nadbiskupa koadjutora iste nadbiskupije. Nakon osnovne škole u Prisoju odlazi u sjemenište te 1987. završava Klasičnu gimnaziju „Ruđer Bošković“ u Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij završio je 1993. na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, a godinu dana kasnije postigao je bakalaureat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stoji na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.
Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1993. u Prisoju, potom je upisao poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama, a od 1998. do 2006. obnašao službe vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća.
Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. je vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta. Biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije imenovao ga je 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Pročitajte još

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Gradu 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Dulist