Grad

PANEL U LONDONU Franković pobrao pohvale za projekt ‘Respect the City’

PANEL U LONDONU Franković pobrao pohvale za projekt 'Respect the City'

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u srijedu, 13. lipnja u Londonu na panelu ‘Suradnja i inovativna rješenja za održive gradove i sredine’ (Collaborative, Innovative Solutions for Sustainable Cities and Communities) koji je održan u sklopu summita ‘The Responsible Business Summit Europe’.

Na panelu koji se bavi društveno odgovornim upravljanjem i održivim turizmom uz primjenu inovacija sudjelovali su još sveučilišni profesor i novinar te stručnjak za pitanja cruise turizma Thomas P. Illes i Gloria Guevara Manzo, predsjednica i glavna izvršna direktorica Svjetskog turističkog i putničkog vijeća (World Travel & Tourism Council, WTTC), a panelom je moderirao ugledi novinar i poslovni savjetnik Jeremy Skidmore.

Franković je predstavio poteze koje je Grad Dubrovnik poduzeo u prvoj godini mandata ove gradske uprave s naglaskom na inovacijski projekt ‘Respect the City’, istaknuvši kako pozitivni učinci do sada primijenjenih rješenja postaju vidljivi.

-Osnovni cilj ovog projekta, rekao je, jest transformacija Dubrovnika iz grada kojemu se turizam događa u grad koji odgovorno upravlja turizmom i njegovo pozicioniranje kao prepoznatog središta održivog turizma na području Mediterana – istaknuo je Franković.

Pritom je podsjetio kako je Dubrovnik prva lokalna uprava koja je otvorila dijalog s cruise društvima i krovnom organizacijom CLIA-om (Cruise Lines International Association) izloživši im prijetnje koje veliki pritisci turističkih dolazaka imaju na kulturnu baštinu u povijesnoj, zaštićenoj sredini grada te druge srodne izazove.

-Još je puno dodatnih koraka koje treba napraviti, ali suradnjom s CLIA-om postigli smo jako puno u kratkom vremenu – zaključio je gradonačelnik istaknuvši otvoreni i partnerski odnos s cruise tržištem kao osnovnu podlogu za uspješan rad na ovom polju.

Franković je naglasio kako je za održivost turizma potrebno dobiti bezrezervnu podršku svih dionika u turizmu jer to je sigurna garancija da će Dubrovnik ostati na tom putu i kada u potpunosti završi proces primjene smjera u upravljanju koji je uspješno započeo.

-Svi panelisti kao i ostali prisutni izdvojili su Dubrovnik kao primjer brojnim drugim, sličnim destinacijama koje se suočavaju s velikim brojem turista u destinaciji, a prevladao je zaključak kako su pozitivni koraci mogući ako postoji volja administracije – ističu iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist