Hrvatska

PANDEMIJI UNATOČ Cijena stana u Dubrovniku u 2020. skuplja 7,5 posto nego godinu radnije

Po svemu neobična 2020. godina donijela je brojne promjene na gospodarskoj sceni, a dotakla se i tržišta nekretnina. Zbog već svima znanih razloga, pad potražnje i cijena stanova u prošloj je godini mnogima bio očekivani scenarij, no u brojim se gradovima dogodilo upravo suprotno pa i podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su njihove vrijednosti ipak nešto porasle. Tako se u Dubrovniku za kvadratni metar u prosjeku tražilo 4038 eura, a taj je iznos 7,5 posto veći no tijekom 2019. godine. Inače, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova tijekom 2020. godine bile općenito u Hrvatskoj 5 posto više no godinu ranije te oko 10 posto više nego tijekom 2018. godine.
Najveća potražnja za stanovima vladala je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Zadru, a u navedenim su gradovima, unatoč zastoju s kojim je tržište nekretnina bilo suočeno, prosječne cijene ipak bile više no proteklih godina.
Brojni kupci nekretnina i oni koji to tek žele postati, nestrpljivo prate prognoze vezane uz promjene kretanja cijena nekretnina. Kako će se cijene stanova nastaviti ‘ponašati’ u skorijoj budućnosti, nemoguće je predvidjeti u potpunosti, što se i dokazalo u 2020. godini. No, ipak, postoje već ‘identificirani’ čimbenici koji mogu barem odrediti smjer njihovih kretanja.
Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine Zagreb West za Crozilla.com rekla je
kako će na tržište nekretnina utjecati niz faktora čija se kretanja trenutno ne mogu precizno predvidjeti. -Buduća stopa nezaposlenosti i platežne moći građana, kamatne stope na stambene kredite, kriteriji kreditiranja (neke banke su ih postrožile), stanje turističkog sektora, te postotci oporavka BDP-a. Što će lošiji biti pokazatelji, to će biti negativniji utjecaj na broj transakcija i cijene. Poseban problem Hrvatske je ovisnost o turističkom sektoru koji je pogođen pandemijom, a njegov oporavak uvelike će ovisiti o epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji na našim partnerskim tržištima – rekla je Mihaljinac Knežević.

Pročitajte još

Doplatak za djecu dobit će 124 875 korisnika

Dulist

[PRVI DAN 2023.] Minimalni iznos kojeg ćete moći podići s bankomata je deset eura

Dulist

Još jedna namirnica povlači se zbog neoznačenog alergena E220 – sumporovog dioksida

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija