Grad

PAMETNE KLUPE Inovator Ivan Mrvoš optužio DURA-u za pogodovanje?

PAMETNE KLUPE Inovator Ivan Mrvoš optužio DURA-u za pogodovanje?

U Dubrovniku smo imali situaciju u kojoj zakonski nije bilo potrebe raspisati natječaj, tako da su ‘progurali’ dubrovački startup koji se otvorio nekoliko dana prije odabira tvrtke koja će izraditi pametne klupe. Glavni problem je očito pogodovanje u određenim gradovima – kazao je mladi Solinjanin Ivan Mrvoš u razgovoru za T-portal, odgovarajući na pitanje kako nije naišao na interes za svoju ‘pametnu klupu’ na jugu Hrvatske.

– Na probleme s određenim natječajima se uopće ne obazirem. Mislim da je to nešto što se u Hrvatskoj viđa na dnevnoj bazi. U Zadru smo izgubili natječaj za postavljanje šest pametnih klupa od tvrtke koja nije zadovoljila ni jednu traženu specifikaciju i uopće se ne bavi pametnim klupama – dodao je Mrvoš.

Podsjetimo, riječ je o mladom inovatoru koji je svoju tvrtku osnovao s nepunih dvadeset godina, a njegova pametna klupa SmartBench 2 danas je, osim u Hrvatskoj, tražena u SAD-u, Kanadi, Australiji, Kuvajtu, BiH i Crnoj Gori. U Dubrovniku, pak, nije prošao na natječaju.

Naime, kako smo saznali od direktorice razvojne agencije DURA Andree Novaković, ‘za nabavku pametnih klupi nije pokrenut javni poziv budući da se radi o nabavci male vrijednosti u iznosu manjem od 70.000 kn te da je za takvu nabavku dovoljno prikupiti jednu valjanu ponudu’.

Ipak, ističe Novaković, u obzir je uzeta i ponuda Mrvoševe tvrtke Include j.d.o.o., koja jest bila cjenovno povoljnija, ali karakteristikama i dizajnom nije udovoljila potrebama projekta.

Tako je posao u Dubrovniku dobila lokalna start-up tvrtka Universal Industries d.o.o. Njihova ponuda ispunjala je tražene zahtjeve, ponajprije da klupa bude što sličnija tipičnoj dubrovačkoj.

Usporedbe radi, nova verzija Mrvoševe ‘pametne klupe’ korisnicima omogućuje bežično punjenje uređaja, dva pametna USB punjača, internet, vodeno hlađenje sjedala ljeti, sustav pročišćavanja zraka iz okoline, noćnu rasvjetu i informativni ekran.

S druge strane, dubrovačka ‘pametna klupa’, postavljena na šetnici u Ulici dr. Ante Starčevića, ima duži vijek trajanja zbog akumulatora s kapacitetom 100Ah, ambijentalno LED osvjetljenje koje se samostalno pali i gasi ovisno o dobu dana, posjeduje 4 USB porta za punjenje mobilnih uređaja, može izdržati pritisak preko tone težine, otporna je na sve vremenske uvjete, a s mobilnog uređaja uskoro će biti moguće očitati vrijednosti potrošnje i proizvodnje električne energije, temperaturu i vlagu zraka…

Cijeli razgovor s mladim inovatorom možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić