Kultura

PALJETKOVA ‘GORKA ZORA’ Ljubavni dnevnik životne jeseni

PALJETKOVA 'GORKA ZORA' Ljubavni dnevnik životne jeseni

Povodom 75. rođendana akademika Luka Paljetka u ponedjeljak navečer u atriju palače Sponza dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je njegovu novu knjigu pjesama ‘Gorka zora’.

-Naslov knjige je metaforičan, a svaka je metafora mala zagonetka za čitatelja, ali i onog tko ju je smislio jer nudi više nego što je u nju uneseno smisla. Život je najljepša od svih kreacija i sve što stvaramo je manje ili više uspješna imitacija života. Život stvara nas i mi s pomoću života možemo sve spoznati. Zato je ovo lijepa proslava života – izjavio je tom prilikom Paljetak.

-Na 75. rođendan ne gledam kroz kategoriju brojeva, već osjećaja. Nije dobro kad se osjećaji mijenjaju i kad čovjek odustaje od onog što u sebi jest uvijek – živo, radosno biće koje se veseli životu, događajima, prijateljima. Koje ne mrzi nikoga i prima stvari onako kako dolaze. Neke dolaze izravno, neke nas mimoilaze, a neke i sami izazivamo – rekao je Paljetak.

-Proslava Lukovog 75. rođendana je Matičina velika dužnost i radost. Željeli smo se proveseliti, ali i pokazati da Paljetak krasne stvari radi i sada, a radit će ih i dalje. Zbirka otkriva ljubavni dnevnik životne jeseni, ali je i puna boja, ljubavi, strasti. Jako je lijepo čitati te stihove – istaknula je predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Slavica Stojan.

-Nova zbirka pjesama po energiji kojom emanira svaki stih pokazuje da je riječ zapravo o prvoj zbirci. Zbirka provlači tezu o vitalnom pjesniku, hrvatskom klasiku Paljetku, koji ima plodnu karijeru dugu gotovo pedeset godina. Njegovi su stihovi antologijska vrijednost hrvatskog pjesništva i njegova nezaobilazna vrijednost koja se knjiži i u 21. stoljeću – izjavio je likovni i književni kritičar Milan Bešlić.

-Ova zbirka govori o jeseni života, koja nije obojena sivim i tamnim tonovima niti je puna gorčine, već je gorka jer u sebi nosi sjećanje na dosadašnji život. Stihovi diskretno, sjetnom notom uglazbljuju pjesnikovu svakodnevicu. Potvrđuje se da su i ti stihovi jednake energije i vitalnosti kao i oni pisani prije toliko desetljeća. ‘Gorka zora’ tek je jedna u nizu zbirki kojima se nadamo u budućnosti – istaknuo je Bešlić.

U popratnom programu nastupio je gitarist Maroje Brčić.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist