Aktualno

PALI NA ‘SPECIFIČNOM ISKUSTVU’ Mato Butijer ‘razmontirao’ odabir izvođača za placu u Gružu

PALI NA 'SPECIFIČNOM ISKUSTVU' Mato Butijer 'razmontirao' odabir izvođača za placu u Gružu

Tvrtka Alfaplan građenje d.o.o. uložila je žalbu na odabir najpovoljnijeg izvođača za rekonstrukciju place u Gružu, a s obzirom da je žalba opravdana, Sanitat Dubrovnik već sada ima trošak od više od 45 tisuća kuna bez da su uopće počeli s radovima na placi u Gružu.

Podsjetimo, na navedenu odluku žalbu je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, putem sustava e-Žalba 10. lipnja 2022. izjavio žalitelj Alfaplan građenje d.o.o.

Evo koji su argumenti koji su u konačnici doveli do prihvaćanja žalbe kao ‘dopuštene, pravodobne, uredne te izjavljene od ovlaštene osobe’, kako navode iz DKOM-a u svom Rješenju.

Baza tužbe je ‘specifično iskustvo’ – žalitelj žalbenim navodima osporava četiri potvrde koje je odabrana zajednica ponuditelja dostavila u svrhu dodjele bodova u okviru kriterija B2 Specifično iskustvo stručnjaka 2 – voditelj radova strojarske struke za predloženog stručnjaka Marijana Krajinovića navodeći da je za potvrde izdane od Konzum Plus d.o.o., Zagreb, Log Expert One d.o.o., Salezijanska zajednica – Jarun, Zagreb i STMG Consultancy d.o.o., Zagreb naručitelj pogrešno zaključio da se istima uspješno dokazuje specifično iskustvo stručnjaka te je odabranoj zajednici ponuditelja dodijelio 10 bodova.

Iz Alfaplan građenja su ukazali na to kako neke od potvrda kojima se to ‘specifično iskustvo’ dokazuje  nisu pravno valjane. Ukratko rečeno, Žalitelj je u predmetnom žalbenom postupku uspio osporiti valjanost četiri potvrde izdavatelja koje je odabrana zajednica ponuditelja dostavila u svrhu dokazivanja kriterija specifičnog iskustva stručnjaka.

Inače, Butijer se žalio i na rok valjanosti svih ponuda (15. lipnja 2022.), te je obrazložio kako je postavljanjem tako kratkog roka i ne donošenjem odluke o odabiru do 2. lipnja 2022. naručitelj ugrozio postupak nabave. Naime, smatrao je kako u tako kratkom roku žalbeno tijelo neće biti u mogućnosti donijeti odluku o žalbi, niti će naručitelj biti u mogućnosti otkloniti nedostatke, pa će nabava biti poništena ukoliko naručitelj ne zatraži od ponuditelja produljenje roka važenja.

Državna komisija po ovoj točki žalbe ocijenila je kako navedena situacija ne predstavlja razlog za poništenje postupka te je odlučeno da je taj dio žalbenog navoda neosnovan.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist